Ophef over Nashvilleverklaring

Ook in Flevoland is ophef ontstaan over de Nashvilleverklaring. In dit document staan verschillende citaten uit de bijbel die over seksualiteit gaan. Vooral homoseksualiteit en transgender-zijn worden scherp veroordeeld in de verklaring.

Enkele honderden predikanten, politici en prominenten uit de orthodox-protestantse kerk ondertekenden de verklaring die werd overgenomen uit Amerika. Verschillende ondertekenaars werken geregeld als gastpredikant of op vaste basis in kerken in Flevoland, vooral op Urk. 

Ds. P. Holinder van de Christelijk Hervormde Gemeente van Urk ondertekende ook. Hij wil geen reactie geven op zijn steun aan het controversiele document en verwijst door naar de verklaring die gepubliceerd werd door het Reformatorisch Dagblad. Daarin staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Ook andere Flevolandse ondertekenaars waren maandag telefonisch niet bereikbaar. 

"Verklaring doet veel kwaad"


Organisaties zoals Bureau Gelijke Behandeling Flevoland maken zich zorgen om de gevolgen van het document voor de LHBTQI-gemeenschap. Directeur Arja Kruis van het bureau is betrokken bij het organiseren van zogenaamde Roze Vieringen; kerkdiensten voor mensen die bijvoorbeeld homo, lesbisch of transgender zijn. "Het statement is een pijnlijk geheel en zal de tegenstellingen binnen het geloof alleen maar verder verscherpen", aldus Kruis.

Elsbeth Gruteke is sinds mei 2018 predikant van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Zij spreekt zich uit tegen de Nashvilleverklaring. "Deze verklaring doet veel kwaad. Er worden binnen de kerken veel gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Dit statement dendert dwars door die gesprekken heen."

Petitie


Een groep christenen uit Lelystad is een petitie begonnen als reactie op de Nashville-verklaring. Op de website van de groep kunnen mensen hun naam invullen en daarmee onderschrijven ze dat 'Gods onvoorwaardelijke liefde voor iedereen is'.

Het Openbaar Ministerie gaat het document beoordelen op eventuele strafbaarheid. Dat kan aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Hoe lang het beoordelen gaat duren is nog niet bekend.