Minister: Iran waarschijnlijk achter moord op Almeerder Motamed

Iran zat waarschijnlijk achter de moord op Ali Motamed in 2015 in de Hendrik Marsmanstraat in Almere Stad. De ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) schrijven aan de Tweede Kamer dat de AIVD sterke aanwijzingen heeft voor de betrokkenheid van het land bij de liquidatie. Dat geldt ook voor de moord op Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag. 

Inlichtingendienst AIVD heeft "sterke aanwijzingen" dat Iran hier achter zat, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. "Het kabinet vindt dat dergelijke vijandige acties de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze schenden en onaanvaardbaar zijn." De moorden zijn deels de reden voor de sancties die de Europese Unie dinsdag instelde tegen twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst. Zo zijn onder meer hun banktegoeden bevroren.

Schuilnaam


Motamed was tegenstander van het regime in Teheran en leefde volgens Het Parool onder een schuilnaam in Nederland. Hij zou eigenlijk de Iraniër Mohammad Reza Kolahi Samadi zijn. Die pleegde in 1981 een bomaanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran waarbij ruim 70 mensen omkwamen. 

De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet, hoewel de reden toen stil werd gehouden. Ook de ambassadeur werd ontboden. De twee personen tegen wie nu sancties worden ingesteld, zijn medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst.

"Je moet niet bang aangelegd zijn"


Fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD uit Almere is geschrokken van het nieuws over Iran. De lokale politicus is zelf van Iraanse komaf. "Ik ben bedroefd dat Iran in staat is om moorden te plegen in Nederland, waaronder in onze mooie stad Almere." In het verleden heeft Ellian meerdere keren vragen gesteld aan de gemeente over de moord. 

Het feit dat Iran vermoedelijk achter de moord zit, toont volgens Ellian aan dat Iran 'heel gevaarlijk is'.  Toch maakt de Almeerder zich geen zorgen. "Je moet niet bang aangelegd zijn om dit onderwerp aan de orde te stellen. Angst is een slechte raadgever."

Nederland was niet het enige land dat doelwit was van Iran. Vorig jaar werden in Denemarken en Frankrijk aanslagen verijdeld.

Verschillende kamerleden hebben inmiddels gereageerd op de kwestie. Zo zegt D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma‏: "Dit kunnen we niet accepteren. Als Iran in het centrum van Den Haag mensen vermoord, dan moeten er forse consequenties zijn. Iran moet meewerken aan het strafrechtelijke onderzoek. Doet Iran dat niet, dan moeten er extra sancties volgen." 

En ChristenUnie kamerlid Joël Voordewind schrijft in een reactie: "Goede en terechte actie van het kabinet om gezamenlijk in de EU sancties in te stellen tegen Iran nav de twee moorden in Nederland. Hoe betrouwbaar is de naleving vd nucleaire Iran-deal als ze glashard deze moorden ontkennen?"

Onze Ambassadeurs