Wie zijn de superspaarders van Almere?

Geschreven door Redactie

Win een dagje uit naar De Efteling met je spaarclub!

Goed leren omgaan met geld is een belangrijke vaardigheid. Jong geleerd, is oud gedaan! Jongeren die al vroeg leren omgaan met geld komen later minder snel in financiële problemen. Daarom organiseert de gemeente Almere samen met de Nederlandse Vereniging van Banken een Spaarchallenge: Wie zijn de superspaarders van Almere?

Spaarchallenge: samen sparen

Sparen is een belangrijk onderdeel van verstandig omgaan met geld. Bij de Spaarchallenge spaart een klas of een groep kinderen samen voor een gezamenlijk spaardoel. Dat kan van alles zijn: van een speeltoestel of een uitje tot aan een donatie aan een goed doel. Het geld verdienen de kinderen zelf. Bijvoorbeeld met klusjes, koekjes of andere zelfgemaakte producten verkopen of een markt of theatershow organiseren. Online kunnen de deelnemers bijhouden waar ze voor sparen en hoeveel geld ze nog nodig hebben.

Leerzaam en… makkelijk

De Spaarchallenge heeft voordelen voor kinderen én leerkrachten of begeleiders van kinderen. Kinderen leren niet alleen dat sparen lóónt: als je iets groots wilt kopen, moet je geld op zij zetten. Ze leren ook spelenderwijs om samen te werken om een gezamenlijk doel te bereiken. Ze leren keuzes maken en de waarde van geld kennen. En dat je iets kunt doen als je zelf geen geld hebt, maar toch iets wilt kopen. De Spaarchallenge zit zo in elkaar, dat kinderen ook oefenen met het in kaart brengen van kosten en opbrengsten. Fun en fundament!

Een les over sparen van Wethouder Jerzy Soetekouw

Wethouder Jerzy Soetekouw en voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken Chris Buijink gaven samen een gastles over goed omgaan met geld en sparen aan kinderen van het activiteitencentrum Stedenpunt De Schoor. Deze groep kinderen gaat sparen voor een Air Hockey tafel.

“Soetekouw: de kinderen wisten al best het een en ander over geld en konden veel vragen goed beantwoorden. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld, maar ook dat ze zich realiseren, dat ze er niet hun eigenwaarde aan moeten ophangen. Sociaal kapitaal is nog meer waard dan veel geld op je bankrekening.”

Mister Cash bezoekt scholen in Almere

Op 9 en 10 januari kwam er op basisscholen in Almere een bijzonder figuur langs. Mister Cash! Om de  scholen te vertellen over de Spaarchallenge en hoe je mee kunt doen. Juf Susan Benning van De Driemaster ging met Mister Cash in gesprek en schreef de school direct in!

Meedoen met de Spaarchallenge?

  • Meld je snel aan voor de Spaarchallenge 2019, op bankvoordeklas.nl/Spaarchallenge.
  • Op 29 maart 2019 tijdens de Week van het Geld worden de winnaars bekend gemaakt.