'Minder ooievaars geen reden tot zorg'

Geschreven door Redactie

Een afname van de overwinterende ooievaars in Flevoland is geen reden tot zorg. Dat zegt een woordvoerder van het ooievaarkenniscentrum STORK. Dit weekend werden er in Flevoland 12 ooievaars geteld bij de jaarlijkse wintertelling, terwijl er vorig jaar nog 25 gespot werden. Volgens STORK zijn er geen aanwijzingen voor een trendmatige afname van ooievaars in Flevoland en spelen vooral verschillen in de beschikbaarheid van voedsel een rol. 

Zo heeft Natuurpark Lelystad een groep ooievaars die nog bijgevoerd wordt. Dat voeren wordt volgens STORK afgebouwd, en dat zou kunnen verklaren dat er minder ooievaars geteld zijn. Een grotere groep ooievaars zou dan namelijk in de winter ergens anders zijn voedsel moeten zoeken, bijvoorbeeld in warmere streken.

Een andere verklaring is de droge en warme zomer vorig jaar. Ook die maakte het voor de ooievaars moeilijker om in het najaar aan voldoende voedsel te komen in Nederland. 

In de jaren zestig kwam de ooievaar niet meer voor in Nederland door het gebruik van pesticiden en de afname van natte graslanden. Door een fokprogramma is de ooievaar weer helemaal terug en de populatie groeit nog steeds.