Inwoners Haven: second opinion over bomenkap Westerdreef

Geschreven door Redactie

Verschillende inwoners van Almere Haven pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de geplande bomenkap langs de Westerdreef. Zo'n second opinion moet uitwijzen of de rigoureuze kap van het iconische uitzicht langs de dreef echt zo noodzakelijk is als de gemeente beweert.

De gemeente Almere wil de bomen langs de dreef verwijderen omdat ze instabiel zijn, regelmatig takken laten vallen en pluisoverlast geven. De veelal populieren worden vervangen door 136 iepen. Het bericht van de gemeente kwam volgens Eibert Draisma, fractieassistent van de SP, als een donderslag bij heldere hemel. Hij zegt dat het de raad dwars zit dat de gemeente slecht communiceert over de bomenkap.

De Almeerse Christa Fakiera-Menzink is online een petitie gestart tegen de kap. Ze wil een second opinion aanvragen over de staat van de bomen langs de Westerdreef in Almere Haven. In de eerste drie dagen werd de petitie al meer dan vierhonderd keer getekend. Verder heeft zij een Facebookpagina opgericht waar Almeerders zich verzamelen en ideeën kunnen opperen.

Stichting Belangen Park Uithof (SBPU) ziet een second opinion ook wel zitten. Voorzitter Hans Zwennes denkt dat het uitzicht langs de dreef door de kap ingrijpend verandert. Hij meent dat de gemeente met dit soort dingen al een paar keer is teruggefloten. "Als het gemeentebeleid door de jaren heen consistent was geweest en ze hadden het altijd goed gehad, dan had je ook het gevoel: ze hebben gelijk. Maar dat is niet zo."

Daarmee verwijst Zwennes onder meer naar de kap van het Stamerbos in Almere Overgooi. De gemeente wilde daar kappen vanwege de essentaksterfte. De bewoners lieten de Universiteit van Wageningen een second opinion opstellen en werden in het gelijk gesteld. Tientallen bomen bleven daardoor bespaard. In Overgooi waren de bomen dus niet zo ziek als de gemeente het deed overkomen, constateert Zwennes. "Dan ga je twijfelen: klopt het wel wat de gemeente zegt?"

Geld om de kap langs de Westerdreef door een onafhankelijke expert te laten onderzoeken, heeft de stichting niet. "Maar je zou kunnen verwachten dat de gemeente zelf een onpartijdige partij in de arm neemt om vast te stellen hoe ziek de bomen zijn en hoeveel overlast ze gaan veroorzaken. Dan kun je daarna gefaseerd te werk gaan en zoveel mogelijk bomen redden."

Onze Ambassadeurs