Elf paarden dood in vangweide Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie

In de vangweide in de Oostvaardersplassen zijn zes merries en vijf veulens doodgegaan. De provincie zegt dat dit niet gebeurde tijdens de hittegolf van vorige week. Op één paard is sectie verricht. Bij de andere paarden was het volgens Staatsbosbeheer duidelijk wat de doodsoorzaak was, en hoefde het niet verder onderzocht te worden.

De konikpaarden zitten inmiddels zo'n zes weken in de vangweide. Volgens Staatsbosbeheer is het aantal dode paarden niet afwijkend ten opzichte van de konikpaarden in de open gebieden in de Oostvaardersplassen.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft controleurs naar de vangweide gestuurd om de situatie van de konikpaarden daar in beeld te brengen. Volgens hen is de conditie van de konikpaarden voldoende en vertonen de dieren natuurlijk gedrag.

Volgens de NVWA is het niet nodig om extra beschutting neer te zetten of te sproeien met water om voor verkoeling te zorgen. Extra objecten in het gebied zouden volgens de controleurs met argwaan door de paarden worden bekeken. Verder is er voldoende water in het gebied en oogt het schoon, zeggen de controleurs.

De NVWA adviseert om onbeperkt vers hooi aan de paarden te geven. Sinds een week wordt dit aan de paarden gegeven en zouden de koniks er van eten. Zolang de vangweide er is, moet er van de NVWA hooi worden gegeven. Eerder liet dierenarts Bas Steltenpool uit Lelystad aan Omroep Flevoland weten dat de conditie van de paarden prima is. Steltenpool is vorige week tijdens de hitte bij de paarden in de vangweide geweest.

Provinciale Staten houdt woensdagavond een extra vergadering over de situatie van de dieren in de vangweide. De Statenvergadering is aangevraagd door de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de PVV.