Liquidatie Iraniër in Almere twee keer voor de rechter

Geschreven door Redactie

De liquidatie van de Iraniër Ali Motamed in Almere komt dinsdag en vrijdag aan de orde bij twee rechtbanken. Dinsdag is er bij de rechtbank Amsterdam, in de Osdorpse 'bunker', een regiezitting rond Naoufal 'Noffel' F., de vermeende opdrachtgever voor de moord. Vrijdag houdt de rechtbank in Lelystad een regiezitting rond de twee vermeende daders, Anouar B. en Moreo M.

Motamed werd in 2015 in de Hendrik Marsmanstraat in Almere Stad neergeschoten. Hij woonde niet onder zijn eigen naam in Nederland. De Iraniër heette eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij pleegde in 1981 een bomaanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarbij ruim 70 mensen omkwamen.

Iraanse geheime dienst


Het Openbaar Ministerie denkt, net als het kabinet, dat de Iraanse geheime dienst betrokken is bij de liquidatie. Dat zou ook het geval zijn bij de moord op een andere Iraniër, Ahmad Mola Nissi, in Den Haag in 2017. Hij was in Iran een van de oprichters van een verzetsbeweging. Voor die moord zit nog niemand vast.

Noffel F. zit al een gevangenisstraf uit. Hij kreeg vorig jaar achttien jaar cel omdat hij opdrachtgever was van een andere moordaanslag.

Onze Ambassadeurs