"Tegen keren op de snelweg kun je niks doen"

Geschreven door Redactie

Rijkswaterstaat ziet geen aanleiding voor aanpassingen aan de A6 bij Almere Buiten. Twee auto's botsten daar maandagavond laat frontaal op elkaar. Dat gebeurde nadat een automobilist was omgekeerd op de snelweg om alsnog naar Almere Buiten te kunnen afslaan.

De situatie bij Almere Buiten is enkele maanden geleden aangepast. Naast de hoofdrijbaan richting Lelystad is een parallelbaan voor afslaand verkeer aangelegd. Automobilisten die niet tijdig voor deze parallelbaan kiezen, kunnen bij Almere Buiten niet meer afslaan en moeten noodgedwongen doorrijden tot Lelystad. 

Door de middenberm


De politie heeft de afgelopen tijd al veel bestuurders bekeurd die alsnog via de berm naar de parallelbaan reden. Ook werd al eerder een spookrijder bekeurddie keerde op de snelweg om bij de gemiste afslag te komen. 

Volgens Rijkswaterstaat is dergelijk gedrag op de weg met paaltjes, bebording of desnoods een vangrail niet te voorkomen. "Omkeren op de snelweg is altijd fout," stelt woordvoerder Erik Suik. "Het is onacceptabel gedrag. We hebben inmiddels paaltjes in de middenberm gezet. Maar we kunnen niet voorkomen dat iemand die een afslag mist vervolgens omkeert op de A6."

Tekstkar


Volgens Rijkswaterstaat is wel duidelijk geworden dat veel weggebruikers moeten wennen aan de nieuwe situatie. De wegbeheerder gaat om die reden een tekstkar plaatsen waarmee verkeer van Muiderberg richting Lelystad nog eens wordt gewaarschuwd om tijdig de juiste rijbaan te kiezen. "We kunnen er aandacht voor vragen en het benadrukken", zegt Suik. "Veel meer kunnen wij als wegbeheerder niet doen."

Onze Ambassadeurs