Minder oogst door droogte

Geschreven door Redactie

Akkerbouwers hebben vorig jaar fors minder aardappelen en uien kunnen oogsten dan het jaar ervoor. De lange periode van droogte was de voornaamste oorzaak. Dat komt naar voren uit de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die keek naar de vier provincies met de meeste oogst.

Flevoland deed het in vergelijking met Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland het beste. In Flevoland werd vorig jaar gemiddeld 44.000 kilo per hectare aan zaai-uien geoogst. Bijna 9.000 kilo meer dan het landelijk gemiddelde, maar wel minder dan het jaar ervoor. In 2017 was het 61.600 kilo per hectare. 

Ook de oogst van de consumptieaardappelen was minder dan het jaar ervoor. Vorig jaar werd er hier 46.100 kilo per hectare geoogst, ten opzichte van 55.300 kilo het jaar ervoor. Het landelijk gemiddelde was vorig jaar 41.200 hectare.

Eerder bleek uit de voorlopige cijfers al dat Flevoland een tegenvallende oogst had, maar dat de provincie het in vergelijking met andere regio's goed deed. In sommige provincies mochten boeren niet meer beregenen vanwege de droogte. In Flevoland gold dat verbod niet.

Onze Ambassadeurs