Geitenhouderijverbod dit weekend van kracht

Geschreven door Redactie

Het verbod op nieuwe geitenhouderijen in Flevoland gaat 2 februari in. Dat heeft de Provincie Flevoland woensdag besloten. Vanaf zaterdag mogen bestaande houderijen ook niet meer uitbreiden als ze zich binnen twee kilometer van een woonkern bevinden.

De provincie nam dit besluit vanwege de gezondheidsrisico’s. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking krijgen. Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaken van het verhoogde ziekterisico zijn. Daarom is het ook niet zeker of er met bedrijfsmaatregelen iets tegen gedaan kan worden.

Gedeputeerde Jan de Reus: "Met gezondheid kun je geen risico’s nemen. Zolang onduidelijk is wat het verband is tussen gezondheidsklachten zoals een longontsteking en geitenhouderijen, willen we geen nieuwe vestigingen in Flevoland." 

Op 9 januari werd bekendgemaakt dat de provincie nieuwe geitenhouderijen zou gaan weren, maar toen was nog niet bekend vanaf wanneer de nieuwe regelgeving in zou gaan.