Onderzoek naar telefoonverkeer vertraagt liquidatiezaken
Ze staan terecht voor betrokkenheid bij meerdere liquidatiepogingen, maar de strafzaak tegen twee 25-jarige mannen uit Almere en Diemen loopt flinke vertraging op. Het onderzoek naar het telefoonverkeer tussen de twee verdachten neemt meer tijd in beslag dan door het Openbaar Ministerie werd ingeschat.
De verdachten worden onder meer beschuldigd van poging tot moord. Zij zouden betrokken zijn bij verschillende mislukte liquidaties. De Diemenaar werd in december 2017 aangehouden voor een moordaanslag op een Amsterdamse crimineel op 1 november 2014 in Almere.
Nadat op de Poortdreef eerst een explosief onder de auto van de Amsterdammer zou zijn ontploft, werd de man met een automatisch vuurwapen onder vuur genomen door de inzittenden van een andere wagen. Het slachtoffer overleefde de aanslag, maar werd later alsnog vermoord in het Gelderse Kerkdriel.
Verijdelde liquidatiepoging in Almere
De Diemenaar zou bovendien een aandeel hebben gehad in een voorgenomen liquidatie in Almere in juni 2017. Deze werd door de politie verijdeld, toen ze twee mannen aanhielden die in een auto op weg waren naar het beoogde doelwit. De twee inzittenden van die auto en twee medeverdachten kregen in augustus vorig jaar celstraffen van 5 tot 25 jaar opgelegd.
Koelbloedige gesprekken
Het Openbaar Ministerie verdenkt de Diemenaar en de Almeerder bovendien van betrokkenheid bij een liquidatiepoging in Amsterdam op 3 april 2016. Twee mannen op een scooter schoten op een man in een auto, maar die bleef ongedeerd. Welke rol de verdachten bij de moordpoging speelden, is onduidelijk, maar hun betrokkenheid zou blijken uit berichten op hun gekraakte PGP-smartphones.
Deze telefoons werden veel gebruikt door criminelen, omdat ze dachten dat de berichten daarmee versleuteld waren, maar justitie slaagde erin om de code te breken. De twee mannen spraken volgens het OM vrijuit over de liquidaties in onderschepte berichten die op een Canadese server stonden: "Het is zorgwekkend hoe koelbloedig er werd gesproken over liquidaties", aldus de officier van justitie.
Miljoenen gekraakte berichten
Al veel Nederlandse criminelen zijn via PGP-berichten tegen de lamp gelopen. Het OM heeft de beschikking over miljoenen gekraakte berichten van criminelen. Het kost heel veel tijd om al die berichten te onderzoeken.
Ook zou er begin januari een afspraak zijn tussen de advocaten van de verdachten en de officieren in deze zaak, waarbij er gesproken zou worden over het onderzoek naar de PGP-berichten. Die afspraak ging niet door. De strafzaak kan daardoor niet in april afgerond worden.
De datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend. Wel is er een volgende zitting in deze zaak op 4 april.