Aan jou toevertrouwd - Poëzie uit Almere

Geschreven door Redactie

Ken jij Mandy Wertwijn nog? In december schreef onze redactie een artikel over @dagboekdicht van Mandy Wertwijn, waarin zij in ruil voor donaties aan SeriousRequest gedichten schreef op aanvraag. Inmiddels heeft Mandy haar eigen gedichtenbundel uitgebracht en is nu te koop!

De redactie nam contact op met Mandy om eens een kijkje te nemen in haar prachtige uitgave. Een persoonlijke bundel op maat. Ben je benieuwd? Lees dan hieronder verder!

Het begon allemaal als een idee voor een verjaardagscadeau voor Mandy’s 30e verjaardag. Het idee was om alle gedichten die ze ooit had geschreven te bundelen. Deze dichtbundel zou ze dan aan haarzelf cadeau doen en aan familie en vrienden geven.


“Mijn familie vond het super, mijn tante wilde me financieel helpen en twee vriendinnen wilden helpen met alles nalezen. Zo werd het idee werkelijkheid” aldus Mandy Wertwijn. 


Het schrijven van alle gedichten was de dag voor haar verjaardag (20 oktober 2018) gedaan. De maanden daarna ontdekte ze het vak van een boek uitgeven. Mandy vertelt dat ze het voorhand iets had onderschat. Inmiddels heeft ze een kleine stapel boeken thuis liggen. 

Schrijven doet Mandy al haar hele leven, maar altijd in een besloten setting. Sinds haar 11e schrijft ze in een dagboek en sinds ze 14 jaar oud is, schrijft ze soms poëzie. Dit doe ze met name als uitlaatklep voor haar gevoelens en emoties. In totaal heeft ze 71 gedichten geschreven van haar 14e tot haar 30e en al deze gedichten staan op chronologische volgorde in de dichtbundel.


De dichtbundel heet ‘Aan jou toevertrouwd’, omdat dit de eerste keer is dat ze al deze poëzie en alle gevoelens die daarin zitten deelt met anderen.

“Ik vertrouw het hen toe in de hoop dat ze hier voorzichtig mee omgaan, maar ook wetende dat ik het aan hen kan toevertrouwen. Het zijn voor mij hele persoonlijke stukken en delen daarvan is best een grote stap.”  


De reden dat Mandy haar poëzie is gaan delen is tweedelig. Enerzijds omdat ze dit deel van haarzelf wil laten zien aan de mensen om haar heen. Anderzijds omdat ze hoopt dat het anderen kan helpen, zoals het schrijven ervan haar heeft geholpen.

“Het is geen poëzie van een opgeleide schrijver, het is poëzie vanuit het hart. Veelal geschreven op momenten dat mijn hart overstroomde.”  


Sinds eind vorig jaar is Mandy een @dagboekdicht Instagram account gestart op aanraden van een vriendin. Dat was de eerste keer dat ze haar poëzie met andere mensen deelde. In de tussentijd is poëzie veel meer voor haar gaan betekenen dan een emotionele uitlaatklep.  


“Het is echt een uit de hand gelopen hobby geworden. Begin deze maand heb ik een poëzie en spoken wordt evenement ‘WeerWoord’ georganiseerd in Almere, in het hart van de stad. Dit was een groot succes! Ook heb ik meer woordkunstenaars ontmoet en heb ik geld opgehaald voor 3FM SeriousRequest met een gedichtenactie.” 


Inmiddels heeft Mandy ruim dubbel zoveel poëzie geschreven sinds ze 30 is dan dat ze schreef in de 15 jaar daarvoor. Dus een tweede bundel zou zomaar dit jaar nog uit kunnen komen. “Mijn wens is om met het eerste boek genoeg geld te verdienen om een tweede bundel te kunnen uitgeven. Dat zou tof zijn! Moet ik alleen wel stoppen met ze uitdelen aan iedereen, haha.” 


Deze dichtbundel is voor de liefhebber van poëzie en geschreven vanuit het perspectief van een opgroeiende jonge vrouw. Het boek is online te koop voor €19,95 euro incl. verzendkosten. Je kunt hem hier bestellen. Wil jij nog wat kwijt aan Mandy? Schrijf dan een reactie onze dit artikel op onze Facebook pagina!

Onze Ambassadeurs