Nationale Complimentendag - Een dag (extra) bewust zijn van wat er goed gaat!

Geschreven door Redactie

Jaarlijks vindt op 1 maart de Nationale Complimentendag plaats in Nederland. Een dag waarvan het succes (i.t.t. de commerciële Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdagen) nu eens niet gekocht kan- en mag worden! Op 1 maart gaat het ‘simpelweg’ om het bewust stilstaan bij wat er in jouw omgeving allemaal (wel) goed gaat en diegenen die daar verantwoordelijk voor zijn hiervoor eens (extra) jouw waardering laten blijken.

“De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” constateerde de Amerikaanse professor en psycholoog William James al aan het begin van de vorige eeuw. “En hoe waar deze stelling is, zien we dagelijks om ons heen” aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer van deze dag. “Kijk bijvoorbeeld alleen maar eens naar de politieke ontwikkelingen wereldwijd. Kiezers wenden zich nu daadwerkelijk van de gevestigde politieke orde af, omdat zij zich niet meer door hen (h)erkend en gehoord voelen. Met alle gevolgen van dien. Datzelfde gebrek aan erkenning en waardering blijft overigens ook de nummer 1(!) reden waarom werknemers gedemotiveerd raken en ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en het merendeel van (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel dit gemis natuurlijk niet met één dagje ‘extra aandacht’ gecompenseerd kan worden, kan het, zeker nu, geen kwaad om op 1 maart weer even extra stil te staan bij het belang van persoonlijke aandacht en waardering. Zie deze dag dan ook maar puur als een jaarlijks geheugensteuntje.” aldus Poortvliet.

Toenemende internationale aandacht voor World Compliment Day! 

In Nederland is #complimentendag op 1 maart al jaren trending topic. Op zich niet zo vreemd aangezien de dag die universele menselijke behoefte aanspreekt; de behoefte om gewaardeerd te worden. Reden waarom Poortvliet enkele jaren geleden ook gestart is met www.WorldComplimentDay.com (The most positive day in the world! Nobody wins commercially, everybody wins emotionally) welke ook elk jaar in meer landen aandacht krijgt. Vooral via Twitter @complimentday en Facebook. Maar ook steeds meer kranten, radiostations en zelfs TV stations besteden er steeds vaker aandacht aan. “Hoewel niemand er commercieel wijzer van wordt is het, hoe luchtig ook, een nuttig export product” denkt Poortvliet “want veel van de hedendaagse problemen vragen immers om meer onderling begrip, respect en vertrouwen. En niets draagt daar, op persoonlijk vlak, effectiever aan bij dan een persoonlijk compliment. Hoe klein ook. Daar is namelijk ieder mens gevoelig voor”

Bijzonder! Het meest indrukwekkende ‘kado’ is niet te koop!

De Nationale Complimentendag draait dus puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen (waarschijnlijk juist daarom) het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van deze dag niet gekocht kan- en mag! worden. Persoonlijke woorden en aandacht ‘afkopen’ met een kado is op 1 maart dus niet de bedoeling.

Een persoonlijk compliment: kleine moeite, groot effect! 

De woorden moet je uiteraard altijd zelf kiezen, maar de mogelijkheden om iemand op 1 maart een persoonlijk compliment te geven zijn natuurlijk groot. Bel, mail, WhatsApp, FB, SMS of maak gebruik van de mogelijkheden op de website www.nationalecomplimentendag.nl. Naast tips over hoe een goed compliment te maken, print je er de ‘Nationale Complimentendag Poster en creëer je er met een paar klikken een persoonlijke ‘Nationale Complimentendag Award’ voor iemand die je kunt uitprinten of mailen. Ook kun je een compliment plaatsen op de ‘Nationale Complimentensite’ (de ontvanger krijgt automatisch een kopie via de email).

1 maart: minimaal drie complimenten! 

Poortvliet vraagt ook dit jaar weer aan iedereen om op 1 maart aan minimaal drie mensen in zijn/haar omgeving een oprecht en welgemeend compliment te geven. “Zo creëren we, met een hele kleine moeite, met elkaar de meest positieve dag van het jaar!”

Onze krant nog niet ontvangen?