World mental health day

Geschreven door Redactie

Jaarlijks zorgt Werelddag voor geestelijke gezondheid op 10 oktober voor bewustwording en mobilisatie van inspanningen om de geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Geestelijke gezondheid is een hot item. Dit is goed nieuws. Het betekent dat het stigma op psychische problemen langzaam verdwijnt. Psychische problemen krijgen eindelijk de aandacht die ze verdienen. Gezondheidswerkers en individuen hebben het gevoel dat ze opener over geestelijke gezondheid kunnen praten. Dat betekent echter niet dat er nog steeds geen werk aan de winkel is.

Als geheel begrijpen we geestelijke gezondheid vaak verkeerd omdat het moeilijk te definiëren is. Bovendien omvat geestelijke gezondheid verschillende gebieden. Deze gebieden hebben betrekking op iemands sociale, emotionele en psychologische welzijn. Geestelijke gezondheid heeft invloed op gedachten, gevoelens en handelingen. Wanneer we een positieve geestelijke gezondheid hebben, gaan we beter om met stress, blijft onze productiviteit stabiel en realiseren we ons volledige potentieel.

Wanneer iemand een slechte geestelijke gezondheid heeft, is de kans groter dat hij aan een psychische stoornis lijdt. Deze aandoeningen omvatten de volgende diagnoses:

- Depressie
- Gegeneraliseerde angststoornis (GAD)
-  Paniekstoornis
- fobieën
- Sociale angststoornis (SAD)
- Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Van deze psychische stoornissen ervaren de meeste mensen angststoornissen. Statistieken tonen aan dat ongeveer 4% van de wereldbevolking een vorm van angststoornis heeft. Sommige mensen lopen een groter risico op het krijgen van een psychische stoornis. Deze omvatten degenen met een hoog stressniveau, degenen die een trauma hebben meegemaakt en degenen die weinig gezonde relaties hebben. Familiegeschiedenis speelt echter ook een rol bij hogere risicofactoren.

Dankzij een groter bewustzijn en meer financiering voor onderzoek zijn er effectieve behandelingsopties voor de meeste psychische stoornissen. Conventionele behandelmethoden omvatten medicatie, psychotherapie en ziekenhuis- en residentiële programma's.

Hoewel niet iedereen geconfronteerd wordt met een leven met psychische problemen, heeft geestelijke gezondheid gevolgen voor ons allemaal. Daarom is het bespreken van geestelijke gezondheid met je dierbaren een essentieel onderdeel van deze viering.

De World Federation for Mental Health organiseert World Mental Health Day. Elk jaar organiseren organisaties een verscheidenheid aan evenementen over de hele wereld om het bewustzijn over psychische problemen te vergroten. Evenementen omvatten educatieve seminars, gratis screenings van geestelijke gezondheid, walk-a-thons, marathons, conferenties, massamedia-promoties en aankondigingen van openbare diensten.

Als je iemand kent die worstelt met een psychische stoornis, is Werelddag voor geestelijke gezondheid een geweldige manier om contact met hen op te nemen. Hoewel veel mensen zich niet op hun gemak voelen om met anderen over hun diagnose te praten, maakt de wetenschap dat ze iemand hebben om naar uit te reiken een echt verschil. Als je denkt dat je een psychische stoornis heeft of een hoog risico loopt om er een te krijgen, maak dan een afspraak met je arts.

Deel deze dag op social media met #WorldMentalHealthDay.