Vandaag is het Internationale Vrouwendag, tijd om onze heldinnen te eren

Geschreven door Redactie

Solidariteit en strijdbaarheid bij vrouwen, dat is waar Internationale Vrouwendag voor staat!

In 1911 vond de allereerste viering plaats van Vrouwendag Internationaal en in 1912 werd het feest voor het eerst in Nederland opgepikt. De datum 8 maart is in 1922 officieel vastgesteld waardoor we jaarlijks onze vrouwen waarderen en eren. Natuurlijk doen we dat tegenwoordig iedere dag, maar het is altijd leuk om er op een speciale dag bij stil te staan.

De Eerste Internationale Socialistische Vrouwenconferentie (1907)

Het was Clara Zetkin (1857-1933) die samen met andere socialistische vrouwen besloot om in 1907 een Internationale Vrouwenconferentie te gaan organiseren.

Deze conferentie vond plaats in Stuttgart en zeer uitgekiend, want de dag erna zou de Tweede Internationale plaatsvinden.

Zij wilde daar een motie indienen die partijen verplichtten om voor zowel het mannen- als vrouwenkiesrecht te strijden. Deze motie werd aangenomen.

De Tweede Internationale Socialistische Vrouwenconferentie (1910)

In 1910 werd in Kopenhagen de tweede vrouwenconferentie gehouden.

In de praktijk kwam er maar weinig terecht van het vrouwenkiesrecht; niemand zette ze zich er hard voor in.

Clara Zetkin besloot tijdens deze vrouwenconferentie dat er dan maar jaarlijks een internationale vrouwendag gehouden moest worden, zodat de stemmen van vrouwen niet verloren zouden gaan.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en toch werd de Internationale Vrouwendag wél gehouden. Tijdens deze Vrouwendag werd met name gesproken over het beëindigen van de oorlog. De strijd voor vrede was begonnen.

Waarom op 8 maart?

In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag.
Het werd 08 maart. Juist vanwege de stakingen en demonstraties in Sint Petersburg. 

In Rusland was het een officiële communistische dag; de herdenking van de algemene werkstaking en het begin van de revolutie.


In Nederland werd in 1912 de eerste Internationale Vrouwendag gehouden. Dit werd georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. 

Het blad De Proletarische Vrouw kwam toen uit met een speciaal feestnummer.

Onze Ambassadeurs