Week zonder vlees: De 6 beste veganistische en vegetarische recepten
Van 11 tot en met 17 maart is het de 'week zonder vlees'. Omdat Ons Almere zich natuurlijk bezighoudt met alles in en rond Almere heeft de redactie gisteren speciaal voor jullie de 6 beste plekken in Almere waar je vegetarisch en/of veganistisch kunt genieten op een rijtje gezet. Maar wat nou als je liever thuis geniet? Daar heeft OnsAlmere ook aan gedacht! Dus hierbij, de 6 beste veganistische en vegetarische recepten.
1. Lasagne met 4 groenten:
Met dit gerecht ben je wel iets langer bezig dan normaal (60-120 min.), maar dat is het allemaal waard! De volgende ingrediënten heb je voor dit gerecht nodig: 50 g boter
, 50 g bloem, 500 ml halfvolle melk, 1 aubergine,1 winterpeen, 1 courgette, 2 el olijfolie, 1 zak spinazie (300 g), ongeveer 750 ml tomatensaus en 50 g Parmezaanse kaas.
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 170 °C.
2) Smelt de boter in een steelpan. Voeg in een keer de bloem toe, goed roeren en even laten garen. 3) Voeg de melk beetje voor beetje toe tot een egale dikke bechamelsaus ontstaat. 4) Breng op smaak met peper en zout. 5) Laat de bechamelsaus op laag vuur zachtjes koken tot gebruik en roer regelmatig. 6) Snijd de aubergine, winterpeen en courgette in de lengte in dunne plakken. 7) Verhit de olie in een wok en voeg de spinazie in delen toe. 8) Roerbak de spinazie in 2 min. en laat uitlekken in een zeef. 9) Kook de winterpeen in 3 minuten beetgaar en laat uitlekken 10) Verhit de grillpan en gril de aubergine en courgette in porties in ±2-3 min. Keer halverwege. 11) Doe een laagje tomatensaus op de bodem van de Ovenschaal en schep daar een dun laagje bechamelsaus op. Leg daar de winterpeen op. 12) Dek weer af met een laag tomaten- en bechamelsaus en leg daarop de aubergine. 13) Dek weer af met een laag tomaten- en bechamelsaus en leg daarop de courgette 14) Dek weer af met een laag tomaten- en bechamelsaus en leg daarop de spinazie. 15) Eindig met een laag bechamelsaus. 16) Bestrooi met de kaas en zet de schaal ca. 45 min. in de oven.
2. Vegetarische gevulde paprika:
Dit gerecht is te bereiden in ongeveer 30-60 minuten, dus het is iets sneller dan de lasagne! Maar zeker ook heerlijk. Voor dit gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig: 4 grote paprika`s
, 1 groene paprika, 1 gele paprika, 1 courgette, 1 potje maïs, 150 gram kruidenkaas, 1 teentje knoflook en geraspte kaas.
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 200 graden. 2) Snij de courgette, de groene en de gele paprika in kleine blokjes. 3) Vervolgens doe je de groenten in een wokpan/grote pan. 5) Zet deze op het vuur en voeg de knoflook toe. 6) Vervolgens ongeveer 5 minuten roerbakken. 7) Daarna voeg je de maïs en de kruidenkaas toe. 8) Blijf roerbakken tot je een mooie vulling hebt. 9) Haal de pan van het vuur en snij de bovenkant van de rode paprika`s. 10) Haal alle pitjes eruit en doe vervolgens de vulling in de rode paprika`s. 11) Zet de gevulde rode paprika`s in een Ovenschaal en strooi geraspte kaas over de gevulde paprika`s. 12) Plaats de ovenschaal nu voor 20 minuten in de oven en je vegetarische gevulde paprika`s zijn klaar!
3. Pepperoni bloemkoolpizza met paprikasaus & jalapeño (beste keuze van de redactie):
Een pizza, wie wilt dat nou niet? En bij OnsAlmere gaan we natuurlijk wel voor een vegetarische pizza die in 60 minuten te bereiden is... Delizioso! De ingrediënten die je nodig hebt: 1 bloemkool en 2 eieren voor de bloemkool bodem. 5 rode paprika’s, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
1 gehalveerde rode peper, 1 fijngesneden ui, 3 tl paprikapoeder, ½ tl cayennepeper, olijfolie, zout en peper voor de pittige paprika saus. 1 verpakking Quorn Vegetarische Pepperoni
, 1 jalapeño in plakjes, 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in reepjes, 1 rode ui, in ringen en 150 g geraspte kaas. Bereidingswijze: Voor de pittige paprikasaus: 1) Verwarm de oven voor tot 200°C. 2) Meng de paprika met de rode peper, het paprikapoeder en een scheutje olie in een kom. 3) Verdeel de paprika hierna over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 20 minuten gaar. 4) Haal de paprika’s uit de oven en hak in grove stukken. 5) Verhit olie in een ruime kookpan en fruit de ui in 3 minuten glazig. 6) Voeg de geroosterde groente en chilipeper toe en verhit nog 5 minuten op middelhoog vuur. 7) Doe de ingrediënten in de keukenmachine, breng op smaak met zout en peper en blend tot een gladde saus.
Voor de bloemkoolbodem:
1) Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal de bloemkool tot grove ‘rijstkorrels’. 2) Plaats de bloemkoolrijst in een kaasdoek of theedoek en laat goed uitlekken. 3) Wring de theedoek goed uit om het laatste vocht uit de bloemkool te knijpen. 4) Je mag hem echt een beetje ‘melken’. Hoe meer vocht eruit is, hoe beter de pizzabodem wordt. 5) Verwarm de oven voor tot 180°C. 6) Doe de bloemkoolrijst in een kom en meng met de eieren. 7) Breng op smaak met zout en peper. 8) Verdeel in 2 delen en spreid naast elkaar uit op een met bakpapier beklede bakplaat. 9) Gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg uit te spreiden tot een dunne bodem. 10) Zet de bakplaat in de oven en bak de bodems in 30 minuten goudbruin en gaar. 11) Laat ze afkoelen, maar laat de oven aanstaan.
Voor de pizza toppings:
1) Beleg de bloemkoolbodem met de plakjes Quorn Vegetarische Pepperoni, plakjes jalapeño, groene paprika en uienringen. 2) Verdeel vervolgens de geraspte kaas over de pizza. 3) Bak de pizza nog 8 minuten in de oven. 4) Haal de pizza uit de oven, garneer met rucola, snijd in stukken en verdeel over de borden.
4. Wortelpannekoek
Naast de pizza willen we natuurlijk ook een vega variant van de pannenkoek. Dus OnsAlmere is opzoek gegaan! Het was zoeken naar een naald in een hooiberg, maar hier is die dan. En je maakt hem ook nog is in een korte tijd! Binnen 30 minuten staan jouw wortelpannekoekjes namelijk al op tafel! Wat heb je nodig: 100 gram volkorenmeel
, 200 gram gemalen of graspte wortel, 200 gram kwark, 2 eieren en 1 eetlepel honing. Bereidingswijze: 1) Meng het volkorenmeel met de geraspte wortel, de kwark, de eieren en de honing tot een egaal mengsel. 2) Verhit een koekenpan op het vuur met een klontje margarine en schep met behulp van een soeplepel (of grote eetlepel) twee kleine dunne pannenkoekjes in de pan en duw ze een beetje plat. 3) Laat ze op een laag vuur garen, wissel van kant wanneer de onderkant lichtbruin is geworden. 4) Ga zo door met bakken totdat het beslag op is. Serveer de wortelpannenkoekjes hoe jij ze lekker vind!
5. Notengehakttaart
We wilde in onze top 6 natuurlijk ook een lekkere dessert plaatsen. Een dessert die je in ongeveer 50 minuten kan maken. Je bent dus wat langer bezig, maar ook voor dit recept geld: Je hebt dan wel wat! Wat je nodig hebt: 400 gram gemalen gemengde noten
, 400 gram broodkruimels, 100 gram griesmeel, 4 eieren, 2 uien en een bosje platte peterselie. Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 200 graden. 2) Bereid de griesmeel volgens de aanwijzingen op de verpakking, eventueel kan je de gebruikelijke melk vervangen door bouillon voor een extra kruidige smaak. 3) Ontdoe vervolgens de uien van hun buitenste ringen en snij in kleine stukjes. 4) Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat de uitjes op een laag vuur garen tot ze glazig worden. 5) Pluk en versnipper ondertussen de platte peterselie en klop de eieren los. 6) Meng de gemalen noten met de broodkruimels, de griesmeel, de losgeklopte eieren, de uitjes en de peterselie en doe het geheel in een ingevette taartvorm van ongeveer 24 centimeter doorsnede. 7) Bak het notengehakt in een uur goudbruin.
6. Vegetarische wraps met avocado
Omdat OnsAlmere ook een beetje in het kader wilde blijven van: Liever makkelijk, anders niet hebben wij een wrap in elkaar bedacht waarmee je natuurlijk zo klaar bent. Deze ingrediënten heb je nodig: Wraps
, komkommer, cherry tomaatjes, pesto, hummus, rucola, avocado, vegetarische kipstukjes, knoflooksaus Bereidingswijze: 1) verwarm de wraps. 2) Bak de vegetarische kipstukjes. 3) beleg je wrap met de ingrediënten die jij er graag op wilt. Dit is natuurlijk geheel eigen keuze!