Eis: cel en tbs voor brandstichting in tbs-kliniek

Geschreven door Redactie

Een Almeerder die vastzit in de Oostvaarderskliniek in Almere moet de cel in en daarna opnieuw een tbs-behandeling ondergaan. Dat wil het Openbaar Ministerie.

De man is volgens het OM verantwoordelijk voor brandstichting en voorbereidingshandelingen voor een moord in de Oostvaarderskliniek. De 25-jarige man stak de brand op 1 december vorig jaar aan in de tbs-kliniek. Dat was onderdeel van een ontsnappingspoging, vermoedt het OM.


Sok om rookmelder

De man bond een sok om de rookmelder in zijn cel en stak tijdschriften op zijn bed in brand. De brand was daardoor al zo heftig voor hij werd opgemerkt, dat evacuatie van de andere patiënten niet meer mogelijk was. De brandweer wist het vuur te doven door met een slang door het doorgeefluikje in de cel te spuiten.

De Almeerder had zich met een regenjas aan verschanst onder de douche. Het OM vermoedt dat de man hoopte naar het ziekenhuis gebracht te worden. Vandaar wilde hij waarschijnlijk ontsnappen.


Een week later deed hij een nieuwe ontsnappingspoging door over een hek te klimmen. Hij trapte de twee medewerkers die hem tegenhielden tegen het hoofd. Bij die vermeende ontsnappingspoging had hij een stuk laken om zijn middel gewikkeld. Hij zei later dat hij er beveiligers mee wilde wurgen.


Ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben de man ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij had een psychose toen hij de feiten pleegde. De verdachte, die in 2017 tbs kreeg voor geweldsdelicten, zei op de zitting in de rechtbank in Lelystad dat hij zich weinig van de brand herinnert. Volgens zijn advocaat had de man helemaal geen ontsnapping gepland. Dat hij iets over een moordpoging gezegd zou hebben, is onzin. "Hij was toen de weg kwijt", aldus de advocaat. De rechtbank doet op 27 maart uitspraak.



Onze Ambassadeurs