Half jaar cel geëist voor oplichting via phishing-site

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft een half jaar cel geëist tegen een man die beschuldigd wordt van oplichting via een phishing-site in Almere. De 22-jarige man heeft acht personen opgelicht en kreeg eerder ook al een celstraf voor dezelfde feiten. Dat zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Lelystad. 



In maart 2018 werd een handlanger al veroordeeld. Die was verantwoordelijk voor het bouwen van de site. De verdachte die nu terecht staat vroeg via Marktplaats aan verkopers om 1 cent over te maken zodat hij wist dat hij ze kon vertrouwen. Die personen kregen een link toegestuurd zodat het leek of ze op de site van hun bank inlogden.


In werkelijkheid kwamen ze op de phishing-site terecht. Via die site haalde de verdachte de bankgegevens van zijn slachtoffers binnen. Zo wist de verdachte grote bedragen naar zijn eigen rekening over te maken. Acht personen werden voor in totaal ruim 7.300 euro benadeeld.


Volgens de officier van justitie pleegde de man deze feiten terwijl zijn gevangenhouding in een toen nog lopende strafzaak in 2017 geschorst werd. De officier vindt dit 'strafverhogend'. De man werd door de rechtbank destijds op vrije voeten gesteld omdat hij zei zijn leven te gaan beteren. In werkelijkheid besloot hij eenmaal vrij nog geraffineerder te werk te gaan om te voorkomen dat hij opnieuw tegen de lamp liep, aldus het Openbaar Ministerie. Hij had destijds de feiten in die zaak bekend, waarvoor hij uiteindelijk 30 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk kreeg. In die zaak werden slachtoffers voor in totaal 36.000 euro opgelicht.


De man verscheen woensdag niet in de rechtszaal. Hij staat sinds 2017 als gezocht gesignaleerd, aldus het OM. Het vonnis volgt op 27 maart.

Onze Ambassadeurs