ANBI status voor Stichting STILA

Geschreven door Redactie

Stichting STILA opgericht in 1976 heeft op maandag 11 maart nieuwe statuten getekend bij notaris Auke van der Meer. Door deze wijzigingen kunnen zij de ANBI status verkrijgen waardoor de kans op hulp in de vorm van subsidies en donaties groter wordt voor het project My Tiny Home Flevoland waar de hulp aan economische daklozen centraal staat.


Economische daklozen worden ook wel de “nieuwe” daklozen genoemd. Zij zijn niet herkenbaar als de standaard “zwerver” wat vaak met dit woord opgeroepen wordt. Stichting STILA noemt hen thuislozen. Zij werken vaak nog, hebben geen verslaving of zodanig zorgprobleem dat zij onder het zorgstelsel vallen en vallen tussen wal en schip wat subsidies en ander hulp betreft. Het aantal daklozen verdubbelde tussen 2009 en 2015. Eind 2016 telde Nederland 31.000 mensen zonder huis. Het is onduidelijk hoe groot het aandeel economische daklozen is binnen dit aantal omdat hulpaanvragen niet zodanig geteld worden dat dit te achterhalen is. De economische daklozen hebben daarnaast vaak ook geen briefadres waardoor hun dakloosheid niet vast te stellen is. Zij wonen in bij familie en vrienden en zijn ook aldaar ingeschreven.

Weer een stap verder naar een oplossing voor economische daklozen in Flevoland

Stichting STILA ondersteund vooral de economische daklozen in Flevoland. Zij willen kleine huisjes (tiny homes) gaan neerzetten voor deze thuislozen. Mensen die hun huis kwijtraken door een scheiding, overlijden of andere traumatische gebeurtenis waardoor hun inkomen halveert. Zij werken vaak nog maar het aanhouden van hun huidige woonruimte is geen optie meer. Zij logeren vaak bij familie en vrienden wat een grote impact heeft op hun sociale leven. Een Tiny Home is volgens Stichting STILA en de berekeningen zo gebouwd. Zonder ingewikkelde
 plannen kan het ook heel goedkoop zijn. 


Stichting STILA ziet de oplossing van deze tijdelijke manier van opvang als een oplossing voor het gat dat ontstaat tussen het moment van de gebeurtenis en het verkrijgen van een permanente woonoplossing. De mensen worden niet alleen gehuisvest maar ook begeleid. De doelgroep die nu nog tussen wal en schip valt en nergens terecht kan, zal zich binnen dit initiatief verwelkomd voelen en deze traumatische gebeurtenissen eerder te boven komen. Een kindvriendelijke omgeving waar men rust kan vinden en trauma’s kan overwinnen, kan groeien en snelle terugkomst in de maatschappij vind. 

De ANBI akte is mede mogelijk gemaakt met steun Mooi ZO Goed Zo die de stichting heeft bemiddeld naar Notaris Auke van der Meer om nog binnen de tijd die de belastingdienst hen had gegeven de akte te wijzigen en te ondertekenen. Mooi Zo Goed Zo heeft op de hulpvraag van Stichting STILA zeer kordaat en snel actie ondernomen.

Onze Ambassadeurs