Verdachten in zaak Motamed ontkennen

Geschreven door Jeromy Jansen

De twee verdachten van de moord op Ali Motamed eind 2015 in Almere hebben bij de start van hun strafzaak ontkend ook maar iets met de zaak te maken te hebben. "Het is onzin, bullshit. Het klopt niet", zei verdachte Anouar B. (29) dinsdag tegen de rechtbank in Lelystad.

De rechtbank in Lelystad buigt zich dinsdag en vrijdag over de liquidatie van Motamed. Hij werd in december 2015 doodgeschoten in de Literatuurwijk, vlakbij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. Het vermoeden bestaat dat Iran te maken heeft met de moord. Motamed zou in dat land ter dood veroordeeld zijn vanwege een grote terroristische aanslag en eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi heten. Ali Motamed zou de schuilnaam zijn waaronder de man in Almere een rustig en onopvallend bestaan leidde.


Twee verdachten

Voor de liquidatie staan twee mannen terecht. Het gaat om Anouar B. en Moreo M. De moord hebben ze vermoedelijk uitgevoerd in ruil voor een fors geldbedrag. Voor de achtergronden van Motamed en de reden waarom hij dood moest zouden ze geen belangstelling hebben gehad. Dat blijkt volgens het OM uit onderschept berichtenverkeer.
Van de twee verdachten was B. de enige die op vragen van de rechters nog iets wilde zeggen. Medeverdachte Moreo M. (36) beriep zich volledig op zijn zwijgrecht. B. noemde het "een misverstand" dat hij verdachte is in de moordzaak. Verder gaf hij mondjesmaat antwoord. Vragen over anderen beantwoordde hij niet.


Rol Iran

Het OM draagt verschillende bewijzen aan waaruit zou blijken dat de twee wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de liquidatie. Zo blijkt uit onderschepte berichten dat ze Motamed voorafgaand aan de moord hebben geobserveerd. Ook is met de pinpas van één van de verdachten zo'n 1,5 liter benzine getankt. Het vermoeden bestaat dat de benzine gebruikt is om de vluchtauto in brand te steken. De wagen werd na de liquidatie uitgebrand aangetroffen in Almere Poort.
Op de mogelijke betrokkenheid van Iran wordt tijdens de rechtszaak niet uitgebreid ingegaan. Dat terwijl de moord voor minister Stef Blok wel reden is geweest tot het invoeren van sancties tegen Iran. Inlichtingendienst AIVD heeft aangegeven 'sterke aanwijzingen te hebben' dat het land achter de liquidatie zit.

Onze krant nog niet ontvangen?