Raket ontploft, proef scholieren valt in duigen

Geschreven door Redactie

Grote teleurstelling vrijdag bij leerlingen van 4 VWO van het Helen Parkhurst College uit Almere: de lancering van hun twee satellietjes aan boord van een raket op artillerie schietkamp 't Harde is mislukt.


Enkele seconden na het lanceermoment en op circa 50 meter hoogte ontplofte de doorgaans zeer betrouwbare V7-raket. Bij de klap gingen alle zeven satellietjes verloren. De oorzaak van de explosie wordt onderzocht.


Helen Parkhurst was opnieuw doorgedrongen tot de Nederlandse lanceerfinale van het project CanSat van onder meer wetenschapsmuseum NEMO en het Netherlands Space Office (NSO). Daarbij moeten leerlingen een wetenschappelijk experiment bedenken en een satelliet bouwen ter grootte van een frisdrankblikje.


Eén groep had de Cantucky Fried Chicken-satelliet bedacht om onderzoek te doen naar de concentratie zwaveldioxide. De andere groep Space-IT wilde onderzoek doen naar zonlicht. Beide groepen hebben sinds september aan hun project gewerkt.


Na de eerste succesvolle lancering van andere groepen rond 11.45 uur volgde ruim een half uur later de tweede raket met de Almeerse satellietjes. De teleurstelling na de explosie was groot. "Kut. Iets anders is het niet", zei Ryan Kruijt van CFC. Het lachen kon er ook niet meer af bij Mika Ruyssenaars van Space-IT, nadat hij letterlijk de brokstukken van zijn CanSat bij elkaar had geraapt.


Ondanks de mislukking is het project niet verloren. De leerlingen moeten de komende weken een verslag maken, dat door een internationale jury wordt beoordeeld. De winnaar mag naar de Europese competitie in Italië.

Onze Ambassadeurs