Kinderen met snotneus mogen weer naar school

Geschreven door Redactie

Ook kinderen die al langere tijd een snotneus hebben mogen voortaan weer gewoon naar de kinderopvang of school. Ouders kunnen een test aanvragen om er zeker van te zijn dat hun kind niet besmet is met het coronavirus.

Volgens de oude richtlijnen van het RIVM moesten snotterende kinderen thuisblijven. Maar snottebellen horen nu eenmaal bij jonge kinderen.

Ook Gjalt Jellesma van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOinK) is blij met de aanpassingen. "Als je alle kinderen met snotneus zou moeten weigeren, kan de hele opvang dicht."

Tot nu toe verschilde het volgens Jellesma per opvang hoe streng de medewerkers waren. "Sommige kinderen moesten na een nies of snottebel meteen worden opgehaald. Op ander plekken waren de pedagogisch medewerkers ervan overtuigd dat er een goede reden voor de verkoudheid was, bijvoorbeeld allergie of chronische verkoudheid. Die willekeur is vervelend."

Bovendien zijn er nu eenmaal veel kinderen die lange periodes snotteren, zegt hij. "Natuurlijk zijn wij van mening dat kinderen die plotseling lopen te snotteren thuis moeten blijven, uit voorzorg. Maar bij een kind dat al weken klachten heeft, is dat onzin."

Test vragen

Jellesma raadt ouders met twijfels aan een coronatest aan te vragen bij de GGD. "Ga niet zelf voor doktertje spelen, maar neem het zekere voor het onzekere als het patroon van de verkoudheidsklachten toch anders is dan normaal. Laat je dan adviseren door mensen die weten hoe het zit."

Onze Ambassadeurs