Politiek wil opheldering over mogelijke illegalen Oosterwold

Geschreven door Redactie

De VVD en het CDA in Almere hebben schriftelijke vragen gesteld over de situatie bij het woonproject Diamondiaal in Oosterwold. Het project is voornamelijk bedoeld voor de huisvesting van statushouders. Verspreid over drie gebouwen wonen zo'n 90 mensen. Door een conflict tussen de twee initiatiefnemers dreigen sommigen van de bewoners hun woonruimte te moeten verlaten.


De woonunits werden verhuurd door de Stichting Diamondiaal, maar zijn eigendom van woonfonds MeerWonen. De rechter heeft in een kort geding bepaald dat de overeenkomst tussen Diamondiaal en MeerWonen ontbonden moet worden. MeerWonen wil kijken of het met de huidige bewoners tot een nieuwe huurovereenkomst kan komen, maar dat lijkt niet in alle gevallen mogelijk.


Ongedocumenteerden

Een woordvoerder van MeerWonen gaf gisteren aan dat op de locatie ook mensen zonder verblijfsvergunning zitten. Het CDA wil van het college van b en w weten of dat klopt. De VVD wil dat er acties ondernomen worden om de illegale opvang van personen zonder een verblijfsvergunning te beëindigen. De partij noemt het ongewenst dat er in Almere illegalen worden opgevangen.


In een reactie geeft Diamondiaal aan dat er geen huurcontracten zijn aangegaan met ongedocumenteerde mensen. Diamondiaal gaat daarnaast in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.


Opnieuw discussie

In de zomer van 2018 stond het onderwerp van uitgeprocedeerde gezinnen in Oosterwold ook al op de politieke agenda. Toen bleken er op het terrein van het huidige Diamondiaal mensen in tenten en caravans te wonen. Ze werden daar opgevangen door de Stichting Inspiratie Inc. Uit Inspiratie Inc. is vervolgens Diamondiaal voortgekomen.


De VVD vraagt in haar schriftelijke vragen om een onderzoek naar de besteding van subsidiegelden die Diamondiaal en Inspiratie Inc. de afgelopen jaren hebben ontvangen.

Onze Ambassadeurs