Weer vertraging in strafzaak tegen verdachte schietpartij bij basisschool

Geschreven door Redactie

De strafzaak tegen een 19-jarige Almeerder heeft opnieuw vertraging opgelopen. Hij wordt verdacht van een schietpartij in de buurt van een basisschool in de Almeerse Parkwijk. De man moet van de rechtbank naar het Pieter Baan Centrum voor een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Het kan minstens zeven maanden duren voor daar een rapport over klaarligt.

Op 18 juli vorig jaar werd er op klaarlichte dag geschoten op een man, tegenover basisschool De Hasselbraam. De school ging rond die tijd net uit. Daardoor ontstond veel onrust in de buurt. De Almeerder is opgepakt omdat de schutter uit een auto kwam die op zijn naam stond.


De man zegt weinig over de gebeurtenissen. Hij wilde tijdens een eerdere rechtszaak alleen kwijt dat hij onschuldig is en dat hij zijn auto die dag had uitgeleend. Hij wil niet zeggen aan wie. Ook beweert hij dat hij die dag niet op de bewuste plek is geweest. Hij wil ook niet zeggen waar hij wel was die dag.

De officier van justitie gaf tijdens een zitting in januari aan geen strafeis te kunnen formuleren. Hij had te weinig informatie over de psychische toestand van de verdachte. De rechtbank heeft de zaak toen verdaagd voor nader onderzoek door een psycholoog en een psychiater, maar zij kwamen geen steek verder. De verdachte wilde niet meewerken, mede op advies van zijn advocaat.


Geen schot in de zaak

Drie maanden later is er nog steeds geen schot in de zaak gekomen. Nu volgt de rechtbank de vordering van de officier van justitie. De man wordt geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Hij komt op een zogenaamde weigerafdeling. Daar zitten mensen die niet mee willen werken. Deskundigen verwachten toch wel enige informatie over de psyche van de verdachte te kunnen krijgen. De jonge Almeerder is eerder veroordeeld voor een drugsdelict. Of de schietpartij daar iets mee te maken heeft is niet duidelijk geworden.


De wachttijd in de kliniek is zeventien weken. Dan volgt een opname van zes weken en duurt het weer zes weken tot een advies wordt uitgebracht.

Onze Ambassadeurs