Van Gaal: pas 17 april advies nieuw college provincie

Geschreven door Redactie

Informateur Annemarie van Gaal komt pas op 17 april met haar advies over de samenstelling van een nieuw dagelijks bestuur van de provincie.

Ze wil de verslagen van alle gesprekken komende maandag openbaar maken, maar hieruit zijn volgens haar nog geen conclusies te trekken.


"Het werkt bij mij heel goed als ik er een paar nachten goed over slaap. Daar ben ik de hele komende week nog wel mee bezig", zegt Van Gaal in een interview met Omroep Flevoland. Zij heeft van de 13 partijen aan tafel tot nu toe nog niet één coalitievoorstel gehoord dat identiek is: elke partij stelt iets anders voor.

Haar advies op 17 april komt op dezelfde dag waarop de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend moet worden. Dat gebeurt na de hertelling van de stemmen, waarom door het CDA is gevraagd.

Gevraagd door Baudet


Hoewel zij niet aan de partij verbonden is, is Van Gaal door Thierry Baudet persoonlijk gevraagd om namens Forum voor Democratie informateur te zijn. Ze onderzoekt nu de mogelijkheden voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. 

Na een kennismaking vorige week vrijdag met commissaris van de koning Leen Verbeek is zij maandag begonnen aan de gesprekken met de dertien partijen. Die komen volgens de voorlopige verkiezingsuitslag in de nieuwe Provinciale Staten. Woensdagavond heeft zij met DENK het laatste gesprek gevoerd.

Vragenlijst met tien onderwerpen


Hoewel zakenvrouw Van Gaal geen enkele politieke ervaring heeft en de politiek in Flevoland niet volgt, heeft zij zich vooraf goed ingelezen in alle onderwerpen. Daaruit is een lijstje met tien punten gekomen. Het lijstje legt zij in elk gesprek met de partijen op tafel. Aan de hand van de standpunten over de tien onderwerpen, zoekt Van Gaal naar een coalitie. Belangrijke onderwerpen voor alle partijen zijn natuur en duurzaamheid.

Standpunten Forum voor Van Gaal helder


Dat voor veel partijen niet helder is waar Forum voor Democratie voor staat, is voor de informateur geen probleem. Forum heeft Van Gaal afgelopen weekeinde een lijst met de standpunten gegeven, zodat in elk geval zij weet waar de partij voor staat. "Laat mij het puzzeltje maar maken of ze met elkaar door een deur kunnen", zegt ze.

College moet niet te smalle basis hebben


Een nieuw college moet volgens de informateur geen smalle meerderheid hebben. Ook wil zij rekening houden met de wens van de kiezer om te veranderen. Hierbij zegt Van Gaal boven de partijen te blijven staan. Ook al is zij namens de grote winnaar Forum van Democratie aangesteld.

Onze Ambassadeurs