Oogst van startende Almeerse paddenstoelentelers verloren door grote brand bij recyclebedrijf

Geschreven door Redactie

UPZWAM is gevestigd op het bedrijventerrein van de Vijfhoek/Cirwinn. Dankzij een sponsorschap van het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) zijn de sociaal ondernemers hier gestart met het telen van oesterzwammen op koffiedik. Ook Van Duijnen Koffie hielp de jonge ondernemers door ze te verbinden met dertien Almeerse bedrijven. Wekelijks halen ze hier nu het koffiedik op en ze zijn zo een praktijkvoorbeeld van de circulaire economie in Almere.


K. Renshoff en J. Bisschop vertellen met veel enthousiasme hun verhaal. Het ontwikkelen van de techniek voor paddenstoelenteelt in een zeecontainer bleek uitdagend. Net als in de natuur vragen de oesterzwammen om hoge luchtvochtigheid, wisselende temperatuur en voldoende frisse lucht. Om dit te realiseren, automatiseerden ze het natuurlijke proces met kleine computerchips. Renshoff: ‘Het was echt geweldig om te zien hoe we in ons prototype de eerste oesterzwammen teelden!’  

Helaas bleek dit slechts een eerste stap te zijn, want meer dan de helft van de productie ging in het eerste jaar verloren. Ongewenste schimmels en bacteriën bleken de boosdoener te zijn. Een nieuwe pasteurisatiemachine gemaakt door de heren zelf moet uitkomst bieden.

Na veel tegenslagen te hebben overwonnen hadden de ondernemers goede hoop op continue productie. Het noodlot sloeg echter toe. De warmte in de zeecontainer door de brand bij Cirwinn heeft alle voorraad en de huidige teelt verwoest. Voor de startende ondernemers is dit een flinke financiële tegenvaller.

Bisschop: Toch geven we de moed niet op, een duurzame oesterzwam voor de mensen van Almere telen geeft ons het doorzettingsvermogen wat we nu nodig hebben. Echter kunnen we door deze tegenslag wel wat hulp gebruiken! 

De ondernemers zijn daarom gestart met het aantrekken van ambassadeurs die UPZWAM financieel willen steunen. Wilt u de ondernemers helpen met een (kleine) bijdrage? U kunt contact opnemen via info@upzwam.nl