Geen brand, toch sirene: brandweerlieden trainen

Geschreven door Redactie

Sinds kort krijgen alle 160 brandweerchauffeurs van Flevoland een training om te rijden met zwaailicht en sirene.

Dat oefenen ze wel tijdens de opleiding, maar daarna komt het in de praktijk te weinig voor. Er worden relatief te weinig kilometers gemaakt, legt Martin van de Velde van Brandweer Flevoland uit.


Oefenen met zwaailicht en sirene op de openbare weg was vroeger verboden. Nu is daar een ontheffing voor. De instructeur moet de oefening melden en dan mag de wagen de weg op. In het verleden kregen de chauffeurs alleen theorie-kennis. De rest moesten ze in de praktijk leren. Dat zorgde voor veel ongelukken met hulpvoertuigen. Daarom is nu deze training in het leven geroepen. 


Voor de chauffeurs heeft de instructeur een belangrijk advies. "Je moet vooral afstand houden en ver vooruit kijken. Laat mensen voor je de ruimte maken. Dwing het niet af ga niet bumperkleven. De kracht zit hem niet in hard rijden, maar in het rollend houden van het voertuig." 


Voor de andere weggebruikers valt er ook nog veel te leren. Ook voor hen heeft de instructeur een aantal tips. De allerbelangrijkste: blijf rustig!