'Waterstof voorlopig nog niet lonend'

Geschreven door Redactie

De gemeente Noordoostpolder heeft uitgezocht of ze waterstof kan gebruiken voor warmte of als brandstof voor voertuigen. Uit het onderzoek blijkt dat het op dit moment nog niet lonend is. Waterstof is zelf geen energie. Het wordt gemaakt met elektriciteit en het is een manier om energie op te slaan.


Noordoostpolder wil per 2030 energieneutraal zijn en zet daarom in op duurzame energie. De gemeente heeft laten onderzoeken of waterstof bijvoorbeeld gebruikt kon worden om het zwembad in Emmeloord op te warmen en of het rendabel is als brandstof voor heftrucks. 


De waterstof is duur omdat er bijvoorbeeld een 'tankstation' moet worden gebouwd, dat zo'n 1,5 miljoen euro kost. Ook moeten voertuigen worden omgebouwd zodat ze geschikt zijn voor de stof. Een auto die op waterstof rijdt kost zo'n 30.000 euro extra en het ombouwen van een trekker kost zo'n 3 ton. 


De gemeente zegt initiatieven van ondernemers in de toekomst waar mogelijk te ondersteunen. De Provincie laat ondertussen ook onderzoeken of er waterstofbussen op de weg kunnen komen.

Onze Ambassadeurs