Recron verbaasd over plannen toeristenbelasting

Als in Almere een vaste toeristenbelasting wordt ingevoerd, heeft dat grote gevolgen voor camping Waterhout en andere betaalbare accommodaties in de stad. Dat zegt brancheorganisatie voor recreatiebedrijven Recron.

Het Almeerse college van burgemeester en wethouders wil dat alle toeristen vanaf volgend jaar 2,50 euro belasting per nacht gaan betalen. "Voor een gezin met twee kinderen dat op de camping staat, betekent dit dat ze straks dus een tientje per nacht extra kwijt zijn", stelt regiomanager Arthur Helling van Recron. "Als mensen zoveel meer kwijt zijn, zullen zich misschien nog eens bedenken of ze wel in Almere willen kamperen. Ook groepsaccommodaties voor schoolreizen of andere betaalbare overnachtingsplekken zullen hiervan de gevolgen merken", voorspelt Helling.


'Rampzalige gevolgen voor camping'

Eigenaresse Tineke Fokkens van camping Waterhout heeft zich vanwege de verhuizing van haar bedrijf nog niet in de plannen van het college kunnen verdiepen. "Maar als we straks daadwerkelijk per persoon, per nacht 2,50 euro extra moeten gaan rekenen, dan zal dat rampzalige gevolgen voor ons hebben", denkt Fokkens. "We zijn na een gedwongen verhuizing net bezig om hier op onze nieuwe locatie de camping op te bouwen. En dan komt dit er gewoon nog overheen", zegt de campingeigenaar.


'De duurste gemeente van Flevoland'

Regiomanager Arthur Helling van Recron zegt overvallen te zijn door de plotselinge Almeerse belastingplannen. "We zitten geregeld met de gemeente om de tafel om over allerlei onderwerpen te praten. Toeristenbelasting is daarbij nooit ter sprake gekomen. Als deze plannen doorgaan wordt Almere vanuit het niets de duurste gemeente van Flevoland."


Zo'n driekwart van de gemeenten in Nederland heft toeristenbelasting. En hoewel dat wettelijk niet verplicht is, wordt voor de invoering vaak advies ingewonnen bij Recron. "Wij kunnen gemeenten goed uitleggen wat de voor- en nadelen van de invoering zijn. Verder zijn er verschillende manieren waarop je belasting kunt heffen", legt Arthur Helling uit. "Dat kan met een vast bedrag, zoals Almere blijkbaar nu van plan is. Maar het kan ook gedifferentieerd. Door met een percentage van de overnachtingsprijs te werken, of door hotels een hoger bedrag te laten betalen dan bijvoorbeeld campings. Ook zou je bijvoorbeeld kinderen of zorgbehoevenden kunnen vrijstellen van de belasting."


Omdat de invoering pas voor volgend jaar gepland staat, is Recron volgens Arthur Helling graag bereid de gemeente alsnog van advies te voorzien.

Onze Ambassadeurs