Vier weetjes over het hijsen van de vlag

Geschreven door Redactie

In principe mag je de Nederlandse vlag elke dag hijsen, maar de wimpel alleen maar tijdens vier koninklijke verjaardagen.

Aangezien het rood-wit-blauw vrijdagavond halfstok hangt en zaterdag in de top, delen wij een aantal vlaginstructies.


1. Elke dag een vlag

Nederland kent volgens de Rijksoverheid geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Je mag op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een huwelijk of bij het slagen voor een examen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie.


2. Vier keer een wimpel

Alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia mag de oranje wimpel wapperen. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.


3. Protocol

Ondanks dat er geen wettelijke regels zijn, is er wel een protocol. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Tenzij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.


Daarnaast zijn er vaste vlagdagen. Als die dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, gaat de vlag een dag later de lucht in. Met uitzondering van 4 en 5 mei. Koningsdag wordt nooit op zondag gevierd.


4. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

De periode waarin de vlag op 4 mei halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang.


Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Bij het neerhalen van de vlag, gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top en wordt dan neergehaald.


Op Bevrijdingsdag mag de vlag de lucht in van zonsopgang tot zonsondergang. 

Onze Ambassadeurs