Britse Airgunners ook bij Bevrijdingsdag

Britse Airgunners vieren op 5 mei Bevrijdingsdag mee in Almere. De Airgunners komen naar Dronten voor de Dodenherdenking, maar blijven dus een dag extra.

Ze zijn uitgenodigd voor de start van de nationale herdenking van Bevrijdingsdag met premier Rutte in en om het KAF in Almere. Dat laat Dirk Drogt van de stichting 4 mei Herdenking Dronten weten.


Drogt verwacht dat er dit jaar drie voormalige boordschutters van de Royal Air Force naar Dronten komen. Aangemeld hebben zich in elk geval Tom Rogers (92) en Mike Davies (86). 

Rogers vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog 26 missies naar nazi-Duitsland en is sinds 1999 bij de herdenking geweest. Davies is pas na de Tweede Wereldoorlog ingezet als boordschutter en heeft Dronten sinds 1987 bezocht.


Ook Ron Powers wordt verwacht, maar hij heeft nog niet bevestigd. De gezondheid van de 93-jarige Airgunner van Coastal Command is het afgelopen jaar achteruit gegaan. Voormalig secretarieel medewerker van de Airgunners Association, Jim Dunningham, heeft om privéredenen afgezegd. Ook Pamela Shaw, weduwe van een Airgunner, is er voor het eerst sinds jaren niet meer bij. 


Taptoe op vrijdag 

De Airgunners zijn op vrijdagavond 3 mei eregast tijdens de Taptoe op het Meerpaalplein, die dit jaar dus niet op Bevrijdingsdag wordt gehouden. Aan de Taptoe tussen 19.00 en 21.00 uur doen vier showbands mee.


Op 4 mei is het programma grotendeels gelijk aan andere jaren. Na een maaltijd voor de gasten is er vanaf 18.15 uur een bijeenkomst in de Meerpaal. Daarin hebben schoolkinderen en de stadsdichter een rol. Directeur Allard Berends van Omroep Flevoland houdt een korte toespraak over vrijheid van meningsuiting en journalistiek. 


Om 19.45 uur gaan de gasten naar buiten voor Dodenherdenking. Na de twee minuten stilte komt het Mustang-jachtvliegtuig over voor een flypast, twintig minuten later gevolgd door de vliegtuigjes van de Edam Busters. Daarna leggen vertegenwoordigers van verschillende landen en organisaties een krans. Aansluitend is er in de Meerpaal de bijeenkomst 'For absent friends'. 


Lancaster nog onzeker 

Het is nog niet zeker of de Lancaster-bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight over Nederland komt. Drogt heeft hiervan nog geen bevestiging gekregen. Vorig jaar kwam de Lancaster vlak voor de herdenking op 4 mei twee keer over Dronten.

Onze Ambassadeurs