Iftar voor alle Almeerders

Geschreven door Redactie

Ruim vierhonderd Almeerders kwamen vrijdagavond naar de iftar, het islamitisch avondmaal dat tijdens de vastenmaand wordt gehouden.

Zahide Gürbüz Uçurum organiseert het al voor de derde keer. Ze wil mensen bij elkaar brengen door samen te eten en dat lukt aardig.

In een luxe zalencentrum aan de Trekweg in Almere stroomde het al gauw vol met allerlei belangstellenden. Van burgemeester Weerwind tot de politie, de imam, buren, vrienden en kennissen van Gürbüz. Ooit organiseerde ze de iftar gewoon bij haar thuis voor de buren. Daarna in een school en nu dus in een grote zaal.

Almeerders verbinden

Normaal gesproken wordt de iftar in huiselijke kring gehouden. Na zonsondergang komt de familie bij elkaar en is de vastentijd afgelopen. Gürbüz wil met de openbare iftar niet alleen haar geloof en keukenkunsten tonen aan niet-moslims, ze wil ook alle Almeerders verbinden.

Baklava met Turkse koffie

Er werd tijdens de iftar in Almere gebeden, linzensoep en een vleesmaaltijd gegeten en als toetje was er baklava met Turkse koffie. De bijeenkomst werd afgesloten met dansende Derwisjen. Dat zijn islamitische geestelijken in lange witte rokken, die een traditionele dans uitvoerden.

Onze krant nog niet ontvangen?