'Miljoenen nodig voor bevordering biodiversiteit'
LTO Noord Flevoland en het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) hebben 3 miljoen euro per jaar nodig om de biodiversiteit en waterkwaliteit in Flevoland te verbeteren. Om dat geld te krijgen, hebben ze een zogenoemde 'greenpaper' opgesteld en aangeboden aan zowel de provincie als het waterschap.
Bij beide organisaties zijn de onderhandelingen voor een nieuw college nog in volle gang. Met het lijvige stuk hopen LTO en FAC hun standpunten onder de aandacht te brengen van de toekomstige bestuurders.
Speerpunten
De organisaties hebben vijf speerpunten geformuleerd waar het geld voor nodig is:
- Verdubbelen van de huidige oppervlakte akker- en weidevogelbeheer.
- Sterke uitbreiding van het areaal natuurgerichte vanggewassen, groenbemesters en ondiepe grondbewerking.
- Een nieuwe impuls voor insecten en (andere) bestuivers.
- 'Zachtere overgangen' tussen landbouwgebied, natuurgebied en openbare ruimte.
- Een grotere rol voor boeren in het beheer van natuurgebieden, al dan niet door opschaling van 'groene grondbanken'.
Kosten
De landbouworganisaties vragen sowieso 50.000 euro om de ideeën verder uit te werken, bij voorkeur samen met andere gebiedsorganisaties. Daarnaast dus een structurele bijdrage van 3 miljoen per jaar om boeren te compenseren en om de vijf speerpunten ook echt in praktijk te brengen. Daarbij is € 1,5 miljoen bedoeld voor het eerste speerpunt en € 1,5 miljoen voor de vier andere speerpunten.
Op den duur zal een deel van dit geld uit de markt kunnen komen, maar met name in de akkerbouw kost deze ontwikkeling tijd en is de overheid vooralsnog de belangrijkste financier.