Politiek besluiteloos over toekomst Vis a Vis

Geschreven door Redactie

De raad van Almere weet geen raad met Vis à Vis. Het college van burgemeester en wethouders wil de locatie van de theatergroep bij Almere Poort beschikbaar stellen voor woningbouw en heeft die intentie op papier gezet in een ontwerp-bestemmingsplan. In dat plan is voor het theatergezelschap geen plek meer op de huidige locatie.

De gemeenteraad wil het gebied graag ontwikkelen. Er is veel vraag naar woningen en daar wil de gemeenteraad ruimte voor bieden. De partijen weten alleen niet wat ze aan moeten met het theatergezelschap. Alle partijen vinden Vis à Vis een aanwinst voor de stad, maar een openluchttheater midden in een toekomstige woonwijk kan voor overlast zorgen. De raad wil dat graag voorkomen.

Het ontwerp-bestemmingsplan van Almere Duin en Poort werd gisterenavond besproken tijdens de Politieke Markt. Maar de toekomst van Vis à Vis werd daarvan losgekoppeld. Diverse partijen stemden in met een voorstel om de locatie van de theatergroep los te bespreken op een later moment. "Bij de gemeenteraad leven nog veel vragen over Vis à Vis op de huidige locatie", zegt Jesse Luijendijk van de PvdD. "Iedereen wil het goed geregeld hebben maar de vraag is nog even hoe." De raad wil wachten op de uitkomsten van een locatie-onderzoek. Dat zou uiterlijk 1 oktober klaar moeten zijn.

Hoe reageert Vis à Vis op de besluiteloosheid?

Klaartje Wierbos van Vis à Vis betreurt het uitstel. "In het eerste ontwerp-bestemmingsplan was de bestemming 'leasure' oftewel ontspanning in het plan opgenomen waardoor we op onze stek konden blijven. In het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan is dat opeens veranderd in de bestemming 'wonen'. We vinden het heel spijtig dat de raad ons geen zekerheid kan geven over de toekomst."

Vis à Vis wil niet afwachten tot een besluit is genomen. Daarom werkt het aan een eigen plan waar de theatergroep een plek op de huidige locatie heeft. "We kunnen bijvoorbeeld een geluidswal bouwen of het terrein zo inrichten dat we geluidsoverlast voor nabijgelegen toekomstige woningen beperken", zegt Wierbos.

Vis à Vis wil dat plan medio juni aan de gemeenteraad voorleggen: "We hopen dat de raad ons plan dan enthousiast zal omarmen." Als de gemeenteraad wil dat Vis à Vis verhuist, dan zal de theatergroep overwegen naar een andere gemeente te verkassen. "Daar hebben we al aanbiedingen voor gekregen", zegt Klaartje Wierbos. Ze wil niet zeggen om welke gemeenten het gaat.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.