Boosheid, teleurstelling en onbegrip over negeren theaterinstellingen

Geschreven door Redactie

"We zijn enorm boos en geschrokken over dit nieuws." Dat is de reactie van wethouder Hilde van Garderen van Almere op de bekendmaking dat de meeste Flevolandse theatergezelschappen en muziekensembles geen subsidie krijgen van het Fonds Podiumkunsten. 


Het Fonds stelt onder meer geen geld beschikbaar aan de Almeerse theatergezelschappen Suburbia en Vis à Vis. Hoewel het fonds positief is over de kwaliteit en opzet van Suburbia, krijgt het gezelschap de gevraagde 500.000 euro toch niet. Dat geldt ook voor Vis à Vis, dat om zes ton had gevraagd. Ook het Apollo Ensemble uit Lelystad valt buiten de boot. Alleen het 2turvenhoog-festival voor kinderen tot 6 jaar in Almere krijgt geld. 


"Als dit zo doorgaat, dan betekent dit dat er geen professioneel theater voor volwassenen meer gemaakt zal kunnen worden", zegt wethouder Van Garderen. Ze noemt dat volstrekt onacceptabel en geeft aan het er niet te bij laten zitten. "Zodra de Tweede Kamer terug is van reces, gaat we er alles aan doen om hier aandacht voor te vragen." 


Drie jaar trok de Tweede Kamer extra geld uit voor het Fonds Podiumkunsten. Vorig jaar werd echter duidelijk dat het Rijk vanaf 2021 8,6 miljoen euro minder wil bijdragen aan het fonds. Toen al was theatergezelschap Suburbia bang buiten de boot te vallen.