Hemelvaartsdag: lekker uitslapen of stilstaan bij het geloof?
Vandaag is het Hemelvaartsdag! Hemelvaartsdag is één van de acht christelijke feestdagen dat Nederland heeft. Maar wat houd het precies in?
Veel inwoners uit Nederland zien dit als een heerlijke vrije dag. Met geluk heb je ook morgen vrij, want veel bedrijven maken gebruik van deze extra dagen weekend. Toch weten veel mensen niet wat Hemelvaartsdag precies is en waarom wij het vieren.
Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag valt altijd op donderdag, tien dagen voor Pinksteren. Op Hemelvaartsdag wordt de opvaring van Jezus Christus naar God in de hemel herdacht. Negen en dertig dagen voor deze opvaring stond hij op uit de dood (Pasen). De viering is onderdeel van het kerkelijk jaar.
Het verhaal
Tussen Pasen en de Hemelvaart heeft Jezus Christus zich regelmatig aan zijn volgelingen laten zien. Veertig dagen na de eerste paasdag ging Jezus naar de hemel, wat we dus de Hemelvaart noemen. In de periode tussen Pasen en Hemelvaart had Jezus nog regelmatig met zijn volgelingen gesproken over 'Het Koninkrijk van God'.
Op het moment van de ‘hemelvaart’ waren diverse volgelingen van Jezus Christus daarbij aanwezig. Deze ontmoeting vond plaats op de Olijfberg, bij Jeruzalem. Jezus had hen beloofd dat de Heilige Geest (de Geest van God) op korte termijn hen zou vervullen. Na o.a. deze belofte zegende Jezus zijn leerlingen en raakten zijn voeten los van de grond en werd hij opgenomen in de hemel. Een wolk onttrok hem van hun ogen. Nadat Jezus naar de hemel was gegaan, kwamen er twee engelen naar de leerlingen, die hen vertelden dat Jezus op dezelfde wijze zal terugkomen als dat de volgelingen hem hebben zien gaan.
Alleen Nederland?
Meerdere landen binnen Europa kennen Hemelvaartsdag als een officiële feestdag. Zo vieren ook België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Denemarken, Ijsland, Liechtenstein, Monaco dit met een vrije dag. Andere landen zoals Italië en Polen vieren Hemelvaartsdag pas zeven dagen voor het Pinksteren. Velen gelovigen gaan dan naar de kerk of bezoeken een mis.