Catalina veilig in Florida aangekomen

Geschreven door Redactie

Het historische Catalina watervliegtuig uit Lelystad dat aan Amerika is verkocht, is veilig op zijn eindbestemming in Florida aangekomen.

Maandagmiddag om 14:15 uur lokale tijd landde de Nederlandse bemanning met het toestel op het vliegveld van New Smyrna Beach.


Vanwege de beperkte actieradius van het bijna 80 jaar oude toestel verliep de reis naar de nieuwe eigenaar via een flink aantal tussenstops. Het verblijf op een vliegveld in de buurt van Boston duurde door een pechgeval langer dan gepland. Donderdag raakte daar de band van het neuswiel lek. De eerste reparatie liep uit op een klapband. Pas zaterdagavond lukte het om een nieuwe band goed op de velg te krijgen en kon er weer opgestegen worden. 


In Amerika wordt het toestel toegevoegd aan de collectie van de Collings Foundation, een stichting die al veel ander vliegend erfgoed bezit. 


Op de Facebook-pagina van de Stichting Exploitatie Catalina staat een uitgebreid verslag van de reis naar Amerika, met ook de nodige foto's van de tussenlandingen, de vlucht over New York en de reparatie aan het neuswiel.