10 procent zorgmedewerkers zag een afname in werkdruk

Geschreven door Redactie

10 procent van de zorgmedewerkers zag een afname van werkdruk ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder bijna duizend zorgmedewerkers, zo schrijft het AD.

Ook werd er aangegeven dat een op de zeven zorgmedewerkers tijdens hun vakantie zelf vervanging moeten regelen en soms moet personeel zelfs eerder terugkomen van vakantie.

De onderbezetting heeft in de zomer effect op de cliënten vertelt een wijkverpleegkundige aan de krant. Soms wordt er zo aan cliënten gevraagd of ze “een dagje onder steunkousen kunnen” en in de zomer wordt er geregeld een douchebeurt overgeslagen. Er wordt dan gevraagd aan de patiënt om zichzelf te wassen.

Vitras, een thuiszorgorganisatie, zet in de zomer studenten met een zorgopleiding in om lichte taken als wassen en aankleden over te nemen. Dit komt vanwege de onderbezetting.

De maatregelen die zorginstellingen nemen om de werkdruk te verlagen, zijn niet anders dan in voorgaande jaren, zegt het V&VN. Zo zou er opnieuw door ziekenhuizen gekeken worden voor vermindering van bedden of sluiting van hele afdelingen. Ook worden er in de wijkverpleging cliëntenstops ingevoerd tijdens de zomer.


Onze krant nog niet ontvangen?