Ruziënde buren in Poort moeten elkaar gedogen

Geschreven door Redactie

Drie ruziënde buren aan de Zeussingel in Almere Poort moeten meer rekening houden met elkaar. Dat heeft de rechter in Lelystad besloten, die alle eisen van de bewoners afwees. De burenruzie ging over inkijk en isolatie van nog te bouwen woningen.


De rechtszaak was aangespannen door de bewoners die al twee jaar aan de Zeussingel wonen. Ze vinden dat hun leefgenot ernstig wordt aangetast door de bouw van twee woningen, pal naast hun huis. Vooral de tweede woning is hen een doorn in het oog.


De tweede woning ligt precies op de erfgrens. De ingebouwde ramen en het dakterras zorgen volgens de huidige bewoners voor veel inkijk. Ook zou een wand van het tuinhuisje van de huidige bewoners moeten worden vervangen, omdat deze tweede woning anders niet voldoende geïsoleerd kan worden.


Dit alles zorgt ervoor dat de bewoners vinden dat hun woonplezier wordt aangetast, maar ook de waarde van hun woning. Daarom eisten ze bij de rechter dat de bouw van dit huis verboden zou worden. Bovendien zou het eerste huis, dat al gedeeltelijk staat, niet afgemaakt mogen worden.


Nieuwe bewoners

De nieuwe bewoners eisten juist dat ze hun woningen wél mogen bouwen. De ramen van de tweede woning zijn immers zo geplaatst dat ze geen inkijk geven in de woning van de buren. Ook willen ze toestemming voor de isolatie van de tuinbergingswand.


Volgens hen ligt die namelijk over de erfgrens, net als de schutting. Als die toestemming er niet komt, dan moeten de berging en de schutting binnen twee weken worden verwijderd.


Maar de rechter besliste anders voor alle drie. Volgens haar moeten ze gewoon wat meer rekening met elkaar houden. Daarom wees ze alle eisen af.


Gedogen

De bouw van de nieuwe woningen gebeurt volgens de rechter volgens de vergunning die de gemeente Almere heeft afgegeven en daar is niks mis mee. Er is wel wat inkijk, maar de rechter vindt dat bewoners van een stad dat nou eenmaal van elkaar moeten gedogen.


Over de isolatie van de tuinberging moeten de buren nog maar eens in overleg. Gedwongen afbreken of een andere wand er tegenaan plaatsen, is wat haar betreft geen optie. De architect had daar immers bij de bouw van de tweede woning rekening mee kunnen houden.



Onze Ambassadeurs