Jan Akkerman zet de tijd stil in Poppodium de Meester

Geschreven door Caroline In't Veld

Er is een ruime hoeveelheid publiek, maar het is niet uitverkocht in Poppodium de Meester. De gemiddelde bezoeker is twee keer zo oud als het barpersoneel, de milennials ontbreken vrijwel geheel.

Geluidsman Neil heeft de band voorzien van een ruimtelijk, bijna transaparant geluid. Daar blijkt de setting niet voor geschikt. Vooral langs de zijden waar statafels staan, is het geroezemoes van het publiek harder dan de hele band.

Zoals het een grootmeester op een instrument betaamt, hoor je bij Akkerman al zijn inspiratiebronnen langskomen. De man zelf, ogen verborgen in een petje, gaat volledig op in de muziek.

Pas bij het derde nummer loopt hij naar de presentatie microfoon, maar bedenkt zich. “Nee” zegt hij alleen, pakt een ander instrument en zet met een veelzeggend akkoord het volgende nummer in.

Voor de tweede set begint, tot ieders schrik, vergist drummer Marijn van den Berg zich bij opkomst in het hoge podium. Hij ziet een traptrede over het hoofd en valt. Een paar minuten is het stil, het licht gaat zelfs aan. Het incident heeft wel effect op het publiek: nu is het wel muisstil.

Akkerman neemt rustig de tijd, voor hij besluit verder te spelen. Op ieders knik volgt met nog meer intensiteit dan in de eerste set, werk van Brainbox, Focus. De improvisaties zijn ongrijpbaar, bewegelijk, maar totaal beheerst. Ook waar het brult met distortions. 

Akkermans spel beslaat decennia composities en alleen het moment zelf tegelijk. Het publiek, de leeftijd vergeten, danst vol vuur tijdens de toegiften. Het concert lijkt ineens afgelopen, maar op de klok staat 23.00 uur. Hopelijk heeft de drummer er geen blessures aan over gehouden.. 

Caroline in’t Veld

Caroline in’t Veld is singer/songwriter in Almere. Ze bezocht het concert van Jan Akkerman omdat hij een van de grootste inspiratiebronnen van haar band is. 

Onze krant nog niet ontvangen?