Flevolandse energiecoöperaties: winst uit exploitatie terug in leefomgeving

Geschreven door Redactie

In samenwerking met acht Flevolandse energiecoöperaties heeft het energieloket Flevoland een folder ontwikkeld die in kaart brengt welke energiecoöperaties er in de regio zijn en waarom ze doen wat ze doen.

Via coöperaties kunnen individuen iets collectief regelen en daarbij gebruik maken van de schaalvoordelen die grote bedrijven ook hebben. In de praktijk betekent dit dat leden van een energiecoöperatie zichzelf stroom verkopen. Overeenkomstig uitgangspunt is dat álle coöperaties vinden dat Flevolandse zon en wind van de inwoners is en dat winsten op de exploitatie daarvan terug zouden moeten vloeien naar de leefomgeving. De folder is te downloaden op de website en gratis af te halen tijdens de inloopspreekuren van het loket (locatie en openingstijden).


“De energiecoöperaties behoren tot de ruim zestig lidorganisaties die bij ons zijn aangesloten en we zijn buitengewoon content met hun bijdrage,” aldus Vera Dam, directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. “Met deze folder maken we hun activiteiten zichtbaar, en zo geven we de lokaal opgewekte, duurzame energie van Flevolandse zon en wind de aandacht geven die het verdient.” 


Hoe werkt een energiecoöperatie? Een coöperatie wordt door bewoners opgericht en is eigendom van de leden, maar ze zijn zelf ook klant. De leden wekken samen lokale stroom door wind- of zonneparken en kopen deze stroom individueel bij de coöperatie als klant. Deze manier van verkoop kan ook belastingvoordeel opleveren, wat bekend staat als de regeling postcoderoos.  


Geeft u liever voorkeur aan duurzame stroom opwekken via de eigen woning? Bekijk dan de mogelijkheden via de tool “verbeter uw inzicht”. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief of volg het Energieloket Flevoland op Facebook en Twitter. 

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!      


Onze Ambassadeurs