Regenbuien versterken overlast eikenprocessierups

Geschreven door Paula Blesing

De hevige regenbuien van de afgelopen weken zorgen ervoor dat de overlast van eikenprocessierupsen toeneemt. Door de regenval spoelen de rupsen uit de bomen en komen ze ook in de bermen terecht. Op die plek is het makkelijker om ermee in aanraking te komen. Laag bij de grond is de eikenprocessierups vooral gevaarlijk voor honden en kinderen.

Eikenprocessierupsen hebben brandharen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Deze haren zorgen voor hevige irritatie op je huid. Eikenbomen met de rups zijn te herkennen aan een dicht spinsel rondom de takken en stam van de boom. 

De overlast van de eikenprocessierups is dit jaar een stuk heviger dan voorheen. In vrijwel heel Nederland hebben gemeenten moeite om de rups effectief te bestrijden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de rupsen weg te zuigen of bomen preventief te besproeien met een biologisch middel dat de verspreiding tegen moet gaan.

Onze krant nog niet ontvangen?