De kunst van een goed cultuurbeleid!

Geschreven door Hans Bosklopper

Met het snorrende geluid van het espressoapparaat op de achtergrond, dat mij voorziet in mijn dagelijkse cafeïne shot, probeer ik een weg te vinden door een verzameling archaïsche en vooral wollige woorden waaraan de gemeente de titel ‘Cultureel beleidsplan 2019-2024’ heeft gegeven. Een plan met dit jaar zowaar eens een financieel positieve uitkomst!


Waar de VVD in het gehele land de ‘Kunst & Cultuur’ de keel probeert dicht te knijpen probeert dezelfde partij in Almere, onder het toeziend oog van wethouder Hilde van Garderen, de ‘Kunst & Cultuur’ meer ruimte te geven om te ademen. In mijn ogen een welkome, maar verrassende stap!


Waar in 2018 jaarlijks nog een “schamele fooi” van 800.000 beschikbaar werd gesteld voor ‘kunst & cultuur’ stelt de gemeenteraad zich nu als doel om in 2022 jaarlijks 1.250.000 op jaarbasis beschikbaar te stellen.


Mijn naam is Hans Bosklopper, 33 jaar en al ruim 30 jaar woonachtig in Almere. Zelf ben ik cultureel ondernemer en uitvoerend kunstenaar. In het verleden heb ik een radioprogramma gepresenteerd over kunst en cultuur binnen Almere.


Waar een veelvoud van politiek Nederland ‘Kunst & Cultuur’ vooral ziet als linkse elitaire hobby, heb ik gemerkt dat het voor velen een manier is om te kunnen ontsnappen aan de hedendaagse stress. Hiermee ook een belangrijke bijdrage leverend aan een volwaardig en gelukkig leven. Dat Almere na jaren van bezuiniging nu de kunst van een goed cultuurbeleid inziet, biedt voor velen uitzicht op een zichzelf ontwikkelend Almere – waar kunst en cultuur de inwoners verbindt.


De aankomende maanden zal ik u dan, middels mijn column, graag een kijkje bieden in deze, ons verbindende, kunst en cultuur. Controleren, enthousiasmeren en relativeren, met en voor “Ons Almeerders”.


Onze Ambassadeurs