Van Bochove en Van Beek benoemd tot formateurs nieuw college

Geschreven door Redactie

De informateurs Willibrord van Beek en Bas Jan van Bochove zijn woensdagavond benoemd tot formateurs van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Een meerderheid van Provinciale Staten ging akkoord met een motie van de zes beoogde coalitiepartijen.

Zij hopen dat er op 10 juli een akkoord ligt en alles rond is.


Uit de informatieronde is naar voren gekomen dat VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks een nieuw provinciaal bestuur zouden kunnen vormen. Er is volgens de informateurs voldoende vertrouwen dat de zes partijen in staat zijn te komen tot een gezamenlijke visie en ambitie voor Flevoland voor de komende vier jaar. Met een krappe meerderheidscoalitie van 21 op 41 zetels zullen de partijen steeds breed naar samenwerking zoeken met andere partijen.


Van Beek en Van Bochove gaan werken aan een collegeprogramma waar alle partijen zich in kunnen vinden. Er zijn een aantal punten waar nog flink discussie over gevoerd moet worden, maar de basis ligt er. Vooral voor GroenLinks is het nog spannend of er voldoende van hun standpunten in het uiteindelijke akkoord terechtkomen. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de financiën en het aantal gedeputeerden. Daarover zijn in Provinciale Staten best wel zorgen. Zes fulltime gedeputeerden lijkt uitgesloten. De VVD noemt maximaal vier. Hoe de partijen dit oplossen is niet bekend. Wel wordt gesproken over deeltijd bestuurders.

Flevoland is één van de twee provincies waar de collegeonderhandelingen na de verkiezingen in maart nog niet zijn afgerond. Forum voor Democratie won met overmacht, maar het is niet gelukt om een college te vormen met deze partij. Daarop is besloten om de huidige coalitie van VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA en D66 uit te breiden met GroenLinks.

Onze Ambassadeurs