Stichting VALK: "Meer kinderen met vliegangst"

Steeds meer kinderen hebben last van vliegangst. Dat stelt stichting VALK. Dit instituut is een samenwerkingsverband van een paar vliegmaatschappijen, de Leidse Universiteit en Amsterdam Airport Schiphol. Bij het Aviodrome in Lelystad is daarom speciaal voor ouders en kinderen met vliegangst een vliegangstweekend gehouden. Een team van psychologen en piloten proberen de angsten weg te nemen.


Teije Koopmans van stichting VALK heeft geen concrete cijfers, maar zegt wel in toenemende mate kinderen te zien die moeite hebben om het vliegtuig in te stappen. "We zien een duidelijke relatie met gebeurtenissen die breeduit worden uitgemeten in de media, zoals de ramp met de MH17." Daarbij komt dat vliegen vandaag de dag normaler is geworden. De wereld is internationaler geworden en er wordt meer gevlogen. 

De oorzaak kennen van je angsten en bedenken hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Daar draait de cursus om. "Het kan te maken hebben met de hoogte waarop wordt gevlogen, om in een kleine afgesloten ruimte te zitten of dat je in een situatie bent waarin je geen controle hebt. Er zijn tal van oorzaken voor vliegangst", weet Koopmans. 

De stichting verwacht dezelfde scores bij kinderen te halen als bij de volwassenen die de cursus volgen. Daarvan durft 98% een jaar later nog steeds het vliegtuig in te stappen.

Onze Ambassadeurs