Samen werken aan voedsel van dichtbij

Geschreven door Redactie

Vijf Europese regio’s, waaronder Flevoland, lieten met trots hun voedselinnovaties zien tijdens de internationale Food Chains 4 Europe slotconferentie op 7 oktober.

Gedurende een vijfjarig project hebben ze een kijkje bij elkaar in de keuken genomen, om zo van elkaar te leren en nieuwe innovaties op het gebied van voedselbeleid in praktijk te brengen.

Tijdens de conferentie hebben alle regio’s hun resultaten gepresenteerd. Indrukwekkende prestaties op het gebied van o.a. slimme en duurzame voedselverpakking, bouwen aan netwerken en coöperaties en ontwikkeling van een strategische voedselvisie. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman vertelde samen met onze regionale partners wat is geleerd en gerealiseerd in Flevoland door de internationale samenwerking. Hoogleraar Han Wiskerke had samen met het internationale publiek een levendige dialoog over het voedsel van morgen.

Ondernemersprogramma en Flevofood

Flevoland heeft veel geleerd van de Manchester regio. Het succesvolle ondernemersprogramma Recipe4Succes uit Manchester heeft Horizon Flevoland naar de Flevolandse context vertaald. Een ondernemersprogramma met focus om regionaal voedsel meer op de kaart te zetten en ondernemers te ondersteunen in hun ontwikkeling daarin. Benieuwd naar de succesvolle resultaten uit de praktijk? Kijk hier naar een filmpje met ondernemer Rogier Scherpbier van Zonnespelt.
 
Gedurende het FC4EU project is de Vereniging Flevofood ontstaan. De geleerde lessen uit Emilia-Romagna en Maramures hebben geholpen om Flevofood tot een succes te brengen. Meer dan 100 regionale producenten en ketenpartners hebben zich intussen aangesloten. Daarbij hebben ze de welbekende Flevourbox en het programma Boeren voor Buren opgezet.
 
Flevoland geeft een vervolg aan de ontwikkeling van voedsel van dichtbij in het kennis- en innovatieprogramma voor de Floriade in Food Forum, het innovatiepaviljoen van provincie Flevoland.

Vijf Europese regio’s

Gedurende een vijf jaar durend Europees programma, genaamd FoodChains 4 EU | Interreg Europe, hebben vijf Europese regio’s samengewerkt om innovaties op het gebied van voedselbeleid te versterken. De deelnemende regio’s bestaan uit: Plovdiv/Sofia (Bulgarije), Emilia-Romagna (Italië), Maramures (Roemenië), Greater Manchester (Groot Brittannië) en Flevoland (Nederland). Meer weten? Klik hier om alle actieplannen van de regio’s te vinden.

Onze Ambassadeurs