Yarden betaalt 'volledig verzekerde' uitvaart toch niet helemaal

Geschreven door Redactie

Klanten van uitvaartverzekeraar Yarden met een zogenoemde kostendekkende verzekering moeten vanaf 1 januari toch gaan bijbetalen voor de uitvaart.

Het Almeerse bedrijf heeft besloten dat alle kostenstijgingen vanaf die datum niet meer onder de polis vallen. Yarden kampt al geruime met financiële problemen. In mei ontkende het bedrijf nog dat deze maatregel zou worden genomen.


"De pakketverzekeringen komen uit andere tijden, waarin de rente hoger was en uitvaarten nog goedkoper waren", zegt directeur René Collé. Polishouders zijn per brief op de hoogte gesteld van de wijzigingen in de verzekering. De NOS heeft becijferd dat bij een uitvaart in 2030 meer dan 600 euro door de nabestaanden van de overledene moet worden betaald. 


Yarden zegt dat het veel meer pakketpolissen heeft dan gedacht. Het gaat om 380.000 klanten, die de 'kostendekkende' polis vaak al jaren geleden hebben afgesloten. Volgens het bedrijf is het omzetten van de pakketpolissen naar zogeheten sommenpolissen in 2007 'niet volgens polisvoorwaarden' gebeurd. Daardoor moet Yarden die klanten nog steeds de volledige uitvaart vergoeden. 


'Zuur, maar een redelijke oplossing' 

De Consumentenbond heeft gemengde gevoelens bij de stap die Yarden neemt. Volgens een woordvoerder is het altijd zuur, maar is het wel een redelijke oplossing. Zonder deze maatregel zou Yarden omvallen en staat iedereen met lege handen. De Consumentenbond is vooral blij dat er eindelijk duidelijkheid is. De bond kreeg de afgelopen tijd veel telefoontjes van bezorgde polishouders die niet wisten waar ze aan toe waren.

Onze Ambassadeurs