Verzet tegen extra ligplaatsen voor bootjes bij De Fantasie

Geschreven door Redactie

Het plan om de gemeentelijke passantenhaven De Fantasie in Almere uit te breiden valt slecht bij bewoners van aangrenzende huizen.

Het college van burgemeester en wethouders wil op de locatie 75 nieuwe ligplaatsen creëren. Deze kunnen dan gebruikt worden door mensen die hun boot nu nog bij jachthaven Haddock hebben liggen. Haddock verdwijnt om plaats te maken voor de Floriade.


Alternatieve plekken waar booteigenaren hun vaartuig kwijt kunnen, zijn echter schaars. Nadat ligplaatshouders van Haddock in protest kwamen, besloot de gemeente op zoek te gaan naar tijdelijke oplossingen. Het idee is nu om op vier plekken extra ligplaatsen te creëren. 


'Complete jachthaven' 

Omwonenden van passantenhaven De Fantasie zien het niet zitten dat die van karakter gaat veranderen. "Het betekent gewoon een complete jachthaven hier. En daar zijn we fel op tegen," zegt Fred Ruijter. Vanuit zijn tuin kijkt hij uit op de huidige aanlegplekken naast restaurant View.


Ruijter vraagt zich hardop af waarom de boten bij Haddock überhaupt moeten verhuizen. "In het bestemmingsplan van de Floriade was al een jachthaven bestemd. Dus waarom kunnen de boten daar niet blijven liggen? Waarom moeten ze verdeeld worden over Almere? Je zou bijna het idee krijgen dat die boten niet goed genoeg zijn voor de Floriade. Die indruk wordt in ieder geval wel gewekt met deze actie van de gemeente." 


Slechte communicatie 

Niet alleen het besluit zelf, maar ook de manier waarop dat is gecommuniceerd aan de bewoners zorgt bij Ruijter voor onvrede. "Als we vragen of iets dergelijks hadden, moesten we bij de aannemer terecht die hier het straatwerk doet. Daar konden we ons verhaal niet kwijt." Ruijter en zijn buren hebben vervolgens zelf contact opgenomen met de gemeente en hadden op 24 juni een gesprek. Een dag later, op dinsdag 25 april, kwam het college van burgemeester en wethouders naar buiten met de plannen.


Nog geen gelopen race 

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over het voorstel. Het huidige bestemmingsplan staat niet toe dat de haven wordt uitgebreid. Om dat voor elkaar te krijgen moeten verschillende vergunningen worden aangevraagd en goedgekeurd. Daarbij is het nog maar de vraag of die voor 30 september allemaal rond zijn. Op die datum moeten de boten die nu nog bij Haddock liggen daar weg zijn.

Onze Ambassadeurs