Flevolandse boeren protesteren in Den Haag

Geschreven door Redactie

Honderden Flevolandse boeren zijn vroeg in de ochtend met trekkers en andere landbouwvoertuigen naar Den Haag gereden.

Ze protesteren daar tegen de strenge agrarische wetgeving. De boeren voelen zich onbegrepen en vinden dat er een onterecht slecht beeld over hun werk ontstaan is. 

Rond 04.00 uur ‘s ochtends vertrok een colonne van 160 trekkers vanaf de Stichtse Brug naar Den Haag. De Flevolandse boeren reden niet over de snelweg. "We willen dat de mensen achter ons blijven staan", zegt Pascal Sliepen, een van de Flevolandse organisatoren van het protest. 

Burgemeester Harald Bouman was vannacht in Noordoostpolder aanwezig bij het vertrek van de boeren uit zijn gemeente.Drukste ochtendspits ooit 

Boeren uit andere provincies gingen wel over de snelweg. Hierdoor stond er rond 08.30 uur zo'n 1075 kilometer file. Het was daardoor de drukste ochtendspits ooit. Vooral op de A2, de A12 en de A28 is het druk. De vertraging liep op de A12 zelfs op tot bijna drie uur, meldt de ANWB.

Veel boeren uit de noordelijke provincies waren al vertrokken richting Den Haag. Ook een gedeelte van de Flevolandse boeren vertrok maandagavond. Anderen zijn in het holst van de nacht vertrokken.

De gemeente Den Haag staat toe dat 75 landbouwvoertuigen dinsdag naar het Malieveld rijden. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met betrokkenen en de organisator Agractie. Andere demonstranten moeten hun voertuigen bij het voetbalstadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen parkeren.

Onze Ambassadeurs