Provincie stopt tijdelijk met fietsapp Schwung

Geschreven door Redactie

De slimme fietsverkeerslichten in de provincie Flevoland zijn voorlopig niet meer verbonden met de fietsapp Schwung.

De provincie heeft daartoe besloten omdat de verkeerslichten niet 100% veilig waren. Ethische hackers bleken het systeem te kunnen beïnvloeden.

Sinds vorig jaar konden fietsers gebruikmaken van Schwung. De app zorgde ervoor dat fietsers eerder groen licht krijgen. Het systeem maakt gebruik van locatiegegevens van de telefoon. De fietser wordt eerder gesignaleerd. Daardoor wordt de doorstroming van de fietsers verbeterd.

Hackers bleken in staat zich voor doen als fietser zonder zelf in de buurt te zijn. Zo springt het verkeerslicht op groen terwijl er niemand aankomt. De verkeersveiligheid is niet in geding geweest, maar voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reden genoeg om de wegbeheerders te vragen de app per direct af te koppelen. De provincie heeft daar aan voldaan. De app wordt weer aangekoppeld als deze is aangepast door de leverancier en is goedgekeurd door het ministerie.

Begin augustus waren de mensen achter Schwung niet onder de indruk van de hackpogingen. Volgens Infoplaza was allang bekend dat dit kon gebeuren. Het bedrijf zegt dat met de afnemers is afgesproken dat het systeem zo laagdrempeling moest zijn, zonder ingewikkelde inlogzaken. Het gevolg van deze methode was dat het relatief eenvoudig is om een script te schrijven om de systemen te beïnvloeden.

Onze Ambassadeurs